heet vanaf nu
2020
08
feb
door
Martijn Lupke
734
2
0

Versterk het goede nieuws

Geïnspireerd door een interview van Charles Groenhuijsen over de invloed van journalisten op onze kijk op de wereld, schrijf ik deze column. “Goed nieuws is geen nieuws, is de boodschap die veel journalisten ons meegeven en dat is een grote vergissing”, aldus de journalist die zelf al 40 jaar actief is in binnen en buitenland. Hij stelt dat journalistiek een spiegel is waarin mensen de wereld moeten zien zoals hij is, maar dat is niet zo. Mensen kijken in een beslagen spiegel, het belicht vooral de negatieve kant van de samenleving. Teveel focus op het negatieve, terwijl er zoveel positieve dingen gebeuren op dit moment in de wereld. In hoeverre worden we beïnvloed door negatieve berichtgeving in onze kijk op de wereld? Zijn adagium, “versterk het goede, zonder het slechte te vergeten” is in mijn optiek op dit moment in de gezondheidzorg harder nodig dan ooit. De vraag is echter: “Hoe versterken we het goede nieuws in een wereld waarin vooral gekeken wordt naar het negatieve?”

Neem het nieuws van vandaag. ‘Misstanden bij zorgstages’, kopt de NOS. Wie het artikel helemaal leest vindt onderaan de toevoeging dat de FNV alleen de negatieve verhalen heeft verzameld en dat er geen enquête is gehouden, maar 2000 meldingen in 2 maanden wel veel vindt. Maar de toon is gezet, de gezondheidszorg komt negatief in beeld. Hoe leest een middelbare scholier die voor een beroepskeuze staat dit soort nieuwsberichten? Is deze scholier zich bewust dat dit soort berichten gebaseerd is op een beleving van een kleine groep? Laten we het hopen, maar ik vrees het ergste.

Ik ben geen journalist, verre van dat. Ik ben een eenvoudige anesthesiemedewerker die af en toe een blog schrijft en nieuwtjes zoekt en deelt via dit platform. Maar ik kan me 100% vinden in wat Charles zegt. Ook wij hebben als platform de taak een spiegel te zijn voor onze lezers en de wereld van de OK (laten we bescheiden blijven) te laten zien zoals hij echt is. Er gebeuren zoveel mooie dingen op de OK. Er wordt geïnnoveerd, we focussen op een groene OK, studenten doen relevante onderzoeken en ga zo maar door. Dat moeten we laten zien en uitdragen. Maar, zoals Charles terecht zegt, niet zonder het slechte te vergeten. Er is nog veel te verbeteren, de werkdruk kan omlaag, we kunnen meer collega’s gebruiken, de carrièremogelijkheden moeten beter worden. Maar onze toekomst valt en staat met een positieve grondhouding naar de buitenwereld. Alleen hiermee trekken we nieuwe collega’s aan en laten we aan de buitenwereld zien dat goed nieuws ook nieuws is!

Neem jij het voortouw? Deel je ervaringen met ons! We gaan er met elkaar voor zorgen dat wij als OK – vitaal onderdeel van de zorg – onze verantwoordelijkheid nemen in het brengen van goed nieuws, zonder het slechte te vergeten….

Bekijk hieronder het interview van Charles Groenhuijsen. 


Delen
2 keer gedeeld
reageer

Ook interessant

blog
De OK-professional in identiteitscrisis, vloek of zegen?
blog
Geen bonus, wel een haring; de vis wordt duur betaald
blog
Quick fix
blog
De tweede en de derde golf

Martijn Lupke

Martijn Lupke (1975) is hoofdredacteur en directeur van OK Visie. Daarnaast is hij werkzaam als anesthesiemedewerker en sedationist in het St Jansdal Ziekenhuis. In 2015 richtte hij OKBlog op, wat in 2017 fuseerde met OK Nieuws tot OK Visie. 

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst
...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reactie*

Naam*

E-mail*

Plaats reactie >