heet vanaf nu
2017
06
nov
door
Martijn Lupke
5500
19
2

Wat is de waarde van sedatie?

Net als anesthesiologie is procedurele sedatie en analgesie (PSA) geen poortspecialisme, wat betekent dat deze specialismen geen “eigen” patiënten hebben. Dat is op zich logisch want je komt niet naar het ziekenhuis voor alleen een narcose of een sedatie, daar zit altijd een behandeling aan vast van bijvoorbeeld een chirurg of MDL-arts. Anesthesiologie en sedatie worden daarom ook ondersteunende specialismen genoemd. Maar worden niet op dezelfde manier gehonoreerd. Waarom niet?

Met de introductie van de ethernarcose in 1864 door William Morton ontwikkelde de geneeskunde in rap tempo. Operatietechnieken werden verfijnd, mede mogelijk gemaakt door de anesthesie. Anesthesie is een onmisbaar onderdeel van de operatie. Zonder anesthesie geen operatie. Geldt dit ook voor sedatie?

De zorgverzekeraars onderhandelen tegenwoordig met de ziekenhuizen over het tarief van een bepaalde ingreep of een DBC zoals het tegenwoordig heet. Dit tarief komt tot stand door alle kosten van het ziekenhuis op te tellen, waaronder de kosten voor anesthesie. Dit gaat echter voor een ingreep onder sedatie anders. Sedatie wordt (nog) niet gezien als standaard onderdeel van een behandeling, waardoor er geen tarief voor is. Het ziekenhuis schiet er dus financieel bij in. Naast financiële gevolgen kan deze constructie ook andere gevolgen hebben, voor de patiënten met name.

De introductie van de sedatie praktijk specialist in 2013 had alles te maken met de onveilige situaties die zich buiten de OK afspeelde wanneer een niet-anesthesioloog (vaak de behandelaar zelf) de patiënt sedeerde met langwerkende middelen zoals midazolam en pethidine. Na een aantal fatale incidenten was de maat vol en heeft de politiek aangedrongen op meer veiligheid bij sedaties buiten de OK. De geboorte van de sedatie praktijk specialist, die voorheen als anesthesiemedewerker vooral op de OK werkte, was de resultante van deze oproep.

Inmiddels is PSA zo succesvol geworden dat we dreigen aan dit succes ten onder te gaan. Waarom? De vraag naar PSA neemt exponentieel toe, maar de kosten daardoor ook. Kosten die niet vergoed worden. En daar wringt de schoen. Wat zijn deze kosten? Vooral personeel. Omdat een sedatie praktijk specialist ook een anesthesiemedewerker is (verplichte combi), wordt er aan twee kanten aan deze functionaris getrokken. Enerzijds door de OK, waar het geld verdiend wordt door het ziekenhuis en anderzijds door de specialismen waarbij zij de afgelopen 4 tot 5 jaar voor een veilige sedatie buiten de OK zorgen. Met daarbij de situatie dat anesthesiemedewerkers een zeer schaars goed zijn op dit moment, dreigt de trekkracht van de OK sterker te worden. Vanuit financieel oogpunt is dit plausibel, maar roept wel de oude discussie op wat veiligheid (en comfort) mag kosten.

Loopt de sedatiepraktijk en hiermee de veiligheid een gevaar? Het is maar waar je als organisatie de focus legt en welke indicaties je stelt voor sedatie. Daarnaast zou een financieringssysteem naar analogie met de anesthesie een groot verschil maken en je verlaagd daarmee de drempel om te kiezen voor PSA in plaats van een “roesje” door de behandelaar zelf. Je lost daarmee het bemensingsprobleem echter niet op en je blijft daardoor overgeleverd aan de keuze van de organisatie: "Laten we de OK doordraaien of de sedatie?"

Ik ben bang dat ik het antwoord al weet…

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
19 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

blog
Long time?
blog
Een unieke combinatie
blog
Zonder goede PR komt PSA niet ver….
blog
Van (PS)A naar Beter!

Martijn Lupke

Martijn Lupke is hoofdredacteur en directeur van OK Visie. Daarnaast is hij werkzaam als anesthesiemedewerker en sedationist in het St Jansdal Ziekenhuis. In 2015 richtte hij OKBlog op, wat in 2017 fuseerde met OK Nieuws tot OK Visie. 

bekijk al mijn blogs >
2 reacties
2017
09
nov
Benedikt Van Loo, Anesthesiemedewerker/SPS AMC

Beste Martijn,
een correctie op je blog... Sedatie werd niet in 2013 geïntroduceerd maar in 2007 door het UMCU en AMC. Toen spraken we nog van de SAM (Sedatie Anesthesie Medewerker). In 2012 werd dit pilotproject afgesloten en de opleiding naar de hogescholen overgezet waar de naam Sedatie Praktijk Specialist werd bedacht. Er wordt te vaak vergeten dat de Sedatie zoals ze nu bestaat alleen maar bestaat door de pioniers uit dat pilotproject vanaf 2007 die alles uit de grond gestampt hebben.
Vriendelijke groet,
Benedikt

reageer >
2017
10
nov
Johan Boeijenga

Ik wil even reageren op de kosten voor Procedurele Sedatie en Analgesie.
Kort nadat ik de sedatiepraktijk in ons ziekenhuis geïmplementeerd had, heb ik een gedetailleerde kostenberekening gemaakt. Hierin is werkelijk alles meegenomen, van afschrijving sedatiekar tot ECG-plakkers. En uiteraard de grootste kostenpost: het formidabele honorarium van de sedationist (incl. vakantiegeld en eindejaarsuitkering). Het all-in uurtarief komt dan uiteindelijk op.... 70 euro!
Te vergelijken met 1 endoclip.
Waar hebben we het over?

reageer >