heet vanaf nu
2018
26
nov
door
Carol Timmer
1597
8
0

Werkplekleren in praktijk brengen op een operatiecentrum

Zorginstellingen opereren vandaag de dag in een wereld die gekenmerkt wordt door concurrentie en noodzaak tot voortdurende verandering. Het lijkt erop dat het enige constante is, dat alles steeds verandert. We weten inmiddels dat ziekenhuizen failliet gaan en dat OK-medewerkers daardoor hun baan kunnen verliezen.

In deze tijd met disruptieve bewegingen, is sowieso de toekomst van werken op een operatiecentrum moeilijk te voorspellen. Technologische ontwikkelingen in de gezondheidszorg gaan razendsnel. Deze ontwikkelingen laten zien dat er vanuit het niets een enorme hoeveelheid nieuwe toepassingen voor de operatieve zorg kan worden gecreëerd.

Dit heeft tot gevolg dat zorginstellingen die inspelen op de toekomst overleven en welke vasthouden aan het ‘oude’ verdwijnen. De toekomst van werken op een operatiecentrum kan er ineens heel anders uit gaan zien wanneer nieuwe technologische ontwikkelingen worden toegepast in de operatieve zorg. De OK-medewerker die het lukt om zich nieuwe werkwijzen eigen te maken en om zijn bekwaamheid op peil te houden, kan rekenen op een werkplek. De OK-medewerker die zich niet kan of wil aanpassen aan de nieuwe eisen die het werk op een operatiecentrum stelt, zal het moeilijk vinden om werken op de OK vol te houden.

Leren op de klassieke wijze zoals een congres/symposium bezoeken, mindfulness in een klooster, driedaagse externe trainingen en cursussen zijn niet efficiënt en effectief bij het vakbekwaam houden van OK-medewerkers. Veel organisaties ontwikkelen daarom werkplekleren.

In het bijgevoegde te downloaden document geven wij informatie hoe u leren en ontwikkelen op een operatiecentrum in praktijk zou kunnen brengen.

Download hier het document.

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
8 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

blog
Opleiden buiten de OK heeft de toekomst
blog
Meebewegen in snel veranderende OK-wereld
nieuws
Scholing CSA en OK op Curaçao over steriliteit en vastplakkende eiwitten
blog
Het introduceren van EPA-gestuurd opleiden; pionieren of samenwerken?

Carol Timmer

Momenteel werk ik als opleidingsadviseur bij de VUmc Academie in het domein ‘Praktijkleren, opleiden en ontwikkelen’. Hier houd ik mij voornamelijk bezig met het verder ontwikkelen van klinisch redeneren, werkplekleren en werkbegeleiding.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst