heet vanaf nu
2021
18
nov
door
TMI
464
1
0

Zonder CSA draait er geen OK of poli

Als Romeo Badulkhan (40) vroeger op feestjes vertelde dat hij sterilisatieassistent was, grepen de mannen in het gezelschap meestal angstig naar hun kruis. Wanneer hij vervolgens toelicht dat zijn werk op de Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) draait om het desinfecteren en steriliseren van medische instrumenten, verklaart dit voor de meeste mensen een hoop. Toch is de CSA onder zorgpersoneel ook vrij onbekend, denkt Romeo. “Veel collega’s weten niet eens waar de CSA in hun ziekenhuis is.”

Afwisseling
De afwisseling van het CSA-vak zit voor Romeo in de verschillende soorten instrumenten die hij onder handen mag nemen. “Ik heb een voorkeur voor instrumenten die worden gebruikt bij Orthopedie, Neurochirurgie en Robotchirurgie. Die zijn complexer dan de setjes van bijvoorbeeld KNO of Urologie. De innovatie op het vlak van instrumenten gaat altijd door en dit vind ik een van de leukste dingen van mijn vak. Met name de ontwikkelingen op het gebied van robotchirurgie gaan ontzettend snel.”Onmisbaar
Romeo detacheert via TMI. Het leukste aan zijn werk vindt hij de saamhorigheid op zijn afdeling en de communicatie met andere collega’s in het ziekenhuis. “De CSA is een gesloten afdeling: als je er niet werkt, kom je er ook niet zomaar. Onze afdeling bevindt zich in een klein hoekje van het ziekenhuis, naast de OK. Veel collega’s weten niet eens waar de CSA is. Terwijl onze afdeling onmisbaar is. Zonder CSA draait er geen OK of poli.”

Met andere collega’s in het ziekenhuis heeft Romeo vooral telefonisch contact. ‘Waar zijn mijn spullen?’ is met stip de meest gestelde vraag die hij krijgt. Dankzij het instrumentenvolgsysteem waarmee alle instrumenten worden gescand en getagd, hoeft Romeo het antwoord op die vraag nooit schuldig te blijven. “We kunnen altijd alles terugvinden.” Collega’s zouden dan ook best wat meer erkenning mogen hebben voor zijn vak, vindt Romeo. “Een beetje meer besef van het belang van ons werk zou ik fijn vinden. Ben je benieuwd naar wat wij precies doen in het ziekenhuis? Ga dan vooral een keertje langs bij de CSA in je ziekenhuis!”

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
1 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

TMI

TMI is dé detacheerder in de zorg. Wij helpen verpleegkundigen, paramedici, artsen en medisch specialisten aan banen in binnen- en buitenland. TMI bestaat sinds 2001 en inmiddels zijn we uitgegroeid tot een groot (inter)nationaal detacherings- en bemiddelingsbureau, volledig gespecialiseerd in de zorgsector. Momenteel werken er ruim 1400 zorgprofessionals via TMI bij werkgevers door heel Nederland en zo’n 110 collega’s op ons kantoor in Amsterdam.

Het merendeel van onze kandidaten matchen we aan opdrachtgevers in Nederland, maar we zijn ook actief in het buitenland. Ons uitgebreide netwerk van ziekenhuizen, klinieken, verpleeghuizen, regionale ambulancevoorzieningen (RAV’s) en apotheken biedt jou talloze mogelijkheden!

Kijk op www.tmi.nl voor meer informatie.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst