heet vanaf nu
2020
10
nov
door
Ingrid Hummel
711
11
0

'App to Order' verbetert logistiek op operatiekamers

Het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen werkt als eerste ziekenhuis in Nederland met de App to Order (A²O). De app vervangt de portofoon in de operatiekamer in het bestelproces van instrumenten en materialen. Het werken met de app verbetert de kwaliteit van de logistiek omdat er geen misverstanden in de communicatie kunnen onderstaan en biedt bovendien meer rust in de operatiekamer. Digitaal bureau Proud Nerds uit Nijmegen ontwikkelde in nauwe samenwerking met CWZ de A²O. De partijen stellen de app ook beschikbaar voor andere ziekenhuizen.

Zowel het idee als het initiatief om de app te ontwikkelen, ontstonden in het CWZ. Een werkgroep bestaande uit OK & CSA-collega's heeft alle ideeën omgezet naar een praktische en bruikbare app. Ellen König heeft als projectleider MIT van CWZ digitaal bureau Proud Nerds benaderd om de app samen technisch vorm te geven. Hoofd van de centrale sterilisatieafdeling (CSA) van CWZ Dick Braam: "Ook in deze uitdagende coronatijden tijden kun je blijven innoveren en dat geeft veel energie. Deze innovatie past bij de CWZ-strategie om doelmatig en efficiënt te werken."

Michiel Geurts, business consultant bij Proud Nerds: "Op een OK zijn rust, veiligheid en efficiency letterlijk van levensbelang. De uitdaging voor ons was om de techniek 100% betrouwbaar en de A²O zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken voor de zorg. We zijn trots op het eindresultaat en het enthousiasme waarmee de app is ontvangen." Eind 2019 startte het CWZ een pilot op twee operatiekamers. In november heeft het ziekenhuis besloten de A²O blijvend in gebruik genomen op alle OK's.

Zo werkt A²O

De A²O vervangt het gebruik van de portofoon. De meeste medische hulpmiddelen staan voor een operatie klaar maar soms zijn tijdens een operatie extra of nieuwe medische hulpmiddelen nodig. OK-assistenten bellen hun bestelling nu niet meer door, maar voeren deze snel en eenvoudig in via de computer. De software van Proud Nerds bestaat uit een webapplicatie voor de OK en een app voor de mobiele apparaten die de CSA-medewerkers bij zich dragen. De operatieassistent logt op de computer in op de webapplicatie. Daar verschijnt een catalogus met categorieën zoals katheters en implantaten. In de zoekbalk typt de operatieassistent het product dat nodig is, waarna de app suggesties van producten doet. De medewerker voegt het gewenste product toe aan het winkelmandje en klikt op verzenden. De CSA-medewerkers krijgen via een mobiele telefoon direct een melding van de bestelling. De CSA-medewerker verzamelt de bestelling en levert het af bij de OK, waarna de operatieassistent bericht krijgt dat het klaarligt. Dit zorgt voor meer rust en duidelijkheid.

Ook voor andere ziekenhuizen

Andere ziekenhuizen zouden de App to Order binnen een maand kunnen gebruiken. Ellen König: "Vanuit diverse ziekenhuizen is er al veel belangstelling voor het ontwerp, de werking en het gebruik van de app. Dat is een mooi compliment aan iedereen die hieraan heeft meegewerkt." CWZ deelt haar kennis en ervaring met het ontwikkelen en gebruiken van de A²O graag. Belangstellenden vinden meer informatie over de nieuwe app op www.app2order.nl.

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
11 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

nieuws
Patiënt met mondholtekanker beter geholpen met ‘first time right’-operatie
nieuws
3D-implantaat voorkomt amputatie van onderbeen
blog
Nieuwe stap richting een groene OK
blog
Nieuwe mogelijkheden in de interventionele pulmonologie

Ingrid Hummel

Met mijn neus voor nieuws, enthousiasme en ervaring als operatieassistente in zowel diverse ziekenhuizen als zelfstandige behandelcentra, houd ik jullie, als redacteur van OK Visie, graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op ok-gebied.
Daarnaast ben ik het gezicht van 'OKteleVisie, vrouw van Martijn, trotse moeder en fanatiek gezelligheidstennisster.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst
...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reactie*

Naam*

E-mail*

Plaats reactie >