heet vanaf nu
2022
10
okt
door
Ingrid Hummel
987
1
0

Breast Implant Illness zelden de reden om borstimplantaten te vervangen of verwijderen

Breast Implant Illness (BII) is niet vaak de reden voor het vervangen of verwijderen van borstimplantaten. Er wordt veel vaker opnieuw geopereerd vanwege lokale postoperatieve complicaties, zoals kapselvorming. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel, Maastricht University en het Dutch Breast Implant Registry (DBIR), waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het open acces tijdschrift JAMA Network open.

In de wetenschappelijke literatuur en in de media is er veel aandacht voor Breast Implant Illness. Breast Implant Illness is een verzamelnaam voor allerlei niet-specifieke gezondheidsklachten, zoals hoofdpijn en vermoeidheid, die in verband worden gebracht met siliconen borstimplantaten. Er is nog weinig bekend over Breast Implant Illness. Als eerste stap heeft het Nivel een schatting gemaakt van de omvang van Breast Implant Illness als reden voor het vervangen of verwijderen van borstimplantaten, door gebruik te maken van data van het landelijke borstimplantatenregister (DBIR).

Vijf procent van alle cosmetische vervangings- en verwijderingsoperaties uitgevoerd vanwege Breast Implant Illness

Van alle cosmetische borstimplantaat vervangings- en verwijderingsoperaties die zijn uitgevoerd, was in ongeveer vijf procent van de gevallen Breast Implant Illness de reden voor de ingreep. Lokale postoperatieve complicaties kwamen veel vaker voor als reden voor het vervangen of verwijderen van borstimplantaten. De meeste vervangings- en verwijderingsoperaties werden uitgevoerd vanwege kapselvorming of vanwege een scheur in het implantaat.

Over het onderzoek

Het Nivel maakte gebruik van geanonimiseerde gegevens over de periode 2015-2020 afkomstig van elektronische patiëntendossiers van ziekenhuizen en privéklinieken die bijdragen aan het Nederlandse borstimplantatenregister Dutch Breast Implant Registry (DBIR). We hebben hierbij gegevens over bijna 70.000 borstimplantaten (ruim 37.000 vrouwen) geanalyseerd.

Dit is de eerste studie binnen een onderzoeksproject gericht op siliconen borstimplantaten en gezondheidsklachten, dat het Nivel in samenwerking met Maastricht University en DBIR uitvoert. In vervolgstudies wordt gekeken naar de relatie tussen borstimplantaten en gezondheidsklachten. Ze vergelijken de klachten die vrouwen vóór het plaatsen – dan wel verwijderen – van borstimplantaten ervaren met de klachten die zij erna ervaren. Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van het RIVM en wordt gefinancierd door het ministerie van VWS. Meer informatie over het gehele onderzoeksprogramma vindt u op de RIVM-site Onderzoeksprogramma gezondheidsklachten van vrouwen met een siliconen borstimplantaat.

Bron: Nivel

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
1 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

blog
Een toekomst-bestendige kliniek voor orthopedische zorg en meer bij Bergman Clinics
nieuws
Toename in aantal orgaantransplantaties, patiënten ook sneller geholpen
blog
Internationale editie Handboek Endoscopische chirurgie verschenen
nieuws
Oranje OK-shirts voor kinderen in Amalia Kinderziekenhuis

Ingrid Hummel

Met mijn neus voor nieuws, enthousiasme en ervaring als operatieassistente in zowel diverse ziekenhuizen als zelfstandige behandelcentra, houd ik jullie, als redacteur van OK Visie, graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op ok-gebied.
Daarnaast ben ik het gezicht van 'OKteleVisie, vrouw van Martijn, trotse moeder en fanatiek gezelligheidstennisster.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst