heet vanaf nu
2022
31
aug
door
Ingrid Hummel
566
1
0

Zelfstandige kliniek Equipe en Catharina Ziekenhuis pakken tekort OK-personeel op

Catharina Ziekenhuis en zelfstandig behandelcentrum Equipe Zorgbedrijven gaan in het nieuwe schooljaar gezamenlijk anesthesiemedewerkers opleiden. Zo hopen zij de stijging van de personeelstekorten tegen te gaan.

Die tekorten lopen nog altijd op. Daarom leidt het Catharina Ziekenhuis sinds 2020 niet de gebruikelijke tien, maar 16 nieuwe anesthesiemedewerkers op. Dat betekent wel dat er meer werkplekken beschikbaar moeten zijn. “In het Catharina Ziekenhuis is de verdeling laagcomplexe zorg/hoogcomplexe zorg ongeveer 20/80. Beginnende anesthesiemedewerkers staan het eerste jaar bij eenvoudige ingrepen. Dat betekent concreet dat we voor het aantal medewerkers dat we nu opleiden te weinig werkplekken hebben. Mooi dat Equipe in dat gat is gestapt en ons helpt”, aldus adviseur Opleiding en Ontwikkeling Kim Tulkens van het Catharina Ziekenhuis.

Hoge standaard

Het Catharina Ziekenhuis verzorgt de opleiding. Equipe Zorgbedrijven biedt stageplaatsen en begeleiding. “Uiteraard wordt er niet getornd aan de eisen vanuit het Catharina Ziekenhuis. Wij voldoen aan de hoge standaard die aan de opleiding wordt gesteld. Onze mensen worden nu opgeleid om de anesthesiemedewerkers in opleiding goed te kunnen begeleiden”, zegt Henriëtte Hubbers, Manager HR van Equipe. Voor de studenten is er een ander voordeel. “Zij ervaren twee verschillende werkplekken. Dat komt de kwaliteit van de opleiding zeker ten goede”, aldus Hubbers.

Op 1 september gaat de eerste anesthesiemedewerkers in opleiding van start bij Equipe voor deze laagcomplexe stage. Het succes van de eerste lichting is bepalend voor de verdere uitrol. De ambitie is om uiteindelijk tot grotere aantallen te komen.

Actieplan Fonds Ziekenhuisopleidingen

Het idee om als ziekenhuis samen te gaan werken met een zelfstandig behandelcentrum komt voort uit het actieplan van Fonds Ziekenhuisopleidingen (FZO) regio Noord-Brabant. In dat fonds werken negen Brabantse ziekenhuizen samen om meer zorgmedewerkers op te leiden en te behouden voor de zorg. Vanwege de coronacrisis en de inhaalzorg is er een grote vraag naar deze beroepen, maar het opleiden, boeien en binden van zorgpersoneel is een grote uitdaging. Het Catharina Ziekenhuis is het derde ziekenhuis in Nederland dat op deze manier gaat samenwerken met een zelfstandig behandelcentrum.

Foto: Shutterstock

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
1 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

blog
Tijdelijk wisselen van werkplek bindt OK-medewerkers
blog
Onze OK: meekijken met Ansje en Elske van het LUMC
nieuws
OK-personeel Spaarne Gasthuis legt werk stil
blog
OK van de maand: Flevoziekenhuis

Ingrid Hummel

Met mijn neus voor nieuws, enthousiasme en ervaring als operatieassistente in zowel diverse ziekenhuizen als zelfstandige behandelcentra, houd ik jullie, als redacteur van OK Visie, graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op ok-gebied.
Daarnaast ben ik het gezicht van 'OKteleVisie, vrouw van Martijn, trotse moeder en fanatiek gezelligheidstennisster.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst