heet vanaf nu
2023
23
okt
door
Ingrid Hummel
1450
2
0

Wereldprimeur: longkankeroperatie met augmented reality

Chirurgen van het Erasmus MC hebben als eersten ter wereld een longtumor verwijderd met hulp van augmented reality. Die techniek maakt het mogelijk om tijdens een robot-geassisteerde operatie virtuele beelden van de tumor, bloedvaten en luchtwegen over de long te projecteren.

In 2020 voltrok zich een revolutie in de complexe longkankerchirurgie. Dankzij virtual reality (VR) lukte het om de anatomie van de long uitgebreid in kaart te brengen. De chirurg zet een VR-bril op en ziet voorafgaand aan de operatie exact waar in een longkwab de tumor zich bevindt.

Nog geen drie jaar later gaan dezelfde chirurgen van het Erasmus MC een stap verder. Ze hebben de eerste longkankerpatiënten geopereerd met augmented reality. Daarbij worden virtuele beelden van de long tijdens de operatie over de long geprojecteerd. Zo ziet de chirurg live waar bloedvaten en luchtwegen lopen en waar de tumor zit. Dat is niet altijd zichtbaar met het blote oog en voor een chirurg belangrijke informatie om de juiste route naar de tumor te bepalen.

‘Met augmented reality vinden we veiliger en beter de weg in het binnenste van de patiënt’, aldus hartlongchirurg dr. Lex Maat. De Rotterdamse chirurgen zijn de eersten ter wereld die augmented reality gebruiken voor een longoperatie.‘Je kunt augmented reality vergelijken met GPS’, vertelt onderzoeker en hartlongchirurg in opleiding dr. Amir Sadeghi. Hij en hartlongchirurg dr. Sabrina Siregar voerden de eerste twee operaties met augmented reality uit. ‘Augmented reality helpt de chirurg om preciezer te opereren. We kunnen nu bijvoorbeeld zien dat onder een bepaald stukje long een slagader loopt’, aldus Siregar.

Veelbelovend

De eerste twee patiënten die met augmented reality zijn geopereerd maken het goed. Het chirurgisch team is enthousiast. Sadeghi: ‘De eerste testen waren veelbelovend, we weten nu dat de techniek in principe goed werkt. Nu moeten we de techniek verder valideren en zorgen dat het gebruiksgemak toeneemt, zodat het laagdrempeliger toegepast kan worden in eventueel klinisch onderzoek.’

Het team verwacht dat door augmented reality operaties sneller zullen gaan en patiënten minder vaak complicaties zoals bloedingen zullen hebben. Ook is de verwachting dat beginnende chirurgen sneller leren door de techniek al vroeg in de opleiding toe te passen. ‘Wat de precieze meerwaarde is voor de patiëntenzorg zal in toekomstig klinisch onderzoek moeten worden uitgezocht’, legt Sadeghi uit. Hij ontwikkelt de augmented reality-techniek verder met een team van cardiothoracaal chirurgen, technisch geneeskundigen, softwareontwikkelaars en kunstmatige intelligentie-specialisten.

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
2 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

blog
Een nieuwe kijk op OK verlichting: De impact van FL-41 in de OK
nieuws
Razendsnelle diagnose hersentumor tijdens operatie
nieuws
UMCG start eerste onderzoek in Nederland naar toepassing van bacteriofagen
nieuws
Meer donorlevers goedgekeurd door nieuwe manier van testen

Ingrid Hummel

Met mijn neus voor nieuws, enthousiasme en ervaring als operatieassistente in zowel diverse ziekenhuizen als zelfstandige behandelcentra, houd ik jullie, als redacteur van OK Visie, graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op ok-gebied.
Daarnaast ben ik het gezicht van 'OKteleVisie, vrouw van Martijn, trotse moeder en fanatiek gezelligheidstennisster.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst