heet vanaf nu
2021
12
jan
door
Ingrid Hummel
738
4
0

Meer vaccins naar de ziekenhuizen om acute operaties te garanderen

De Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (NVA) is blij met de start van de vaccinaties. De eerste voortvarende vaccinatieronde in de ziekenhuizen is gericht op het voorkomen van verdere uitval van zorg voor COVID-patiënten. Nu deze belangrijke stap is genomen pleit de NVA ervoor zo snel mogelijk vaccins ter beschikking te stellen aan anesthesiologen, OK medewerkers en afdelingsverpleegkundigen, om te voorkomen dat acute operaties die binnen zes weken moeten plaatsvinden niet door kunnen gaan.

De operatieve capaciteit is al maanden extreem beperkt om zoveel mogelijk zorg te kunnen bieden aan COVID patiënten. Dit leidt tot schrijnende situaties, bijvoorbeeld voor patiënten die snel een kanker- of hartoperatie nodig hebben. De gezondheidsschade die patiënten hierdoor oplopen is enorm. Met een vaccinatiebereidheid van 97% geven anesthesiologen van Nederlandse ziekenhuizen aan hoe belangrijk zij vaccineren voor hun beroepsgroep vinden. Door snel en zoveel mogelijk te vaccineren onder medewerkers van de operatiekamers kan nog verdere beperking van de operatieve capaciteit worden voorkomen.

De volgende crisis in de zorg ligt op de loer

Caroline van der Marel, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie: ‘Uiteraard ligt de prioriteit nog steeds bij het bieden van voldoende zorgcapaciteit om het aantal COVID patiënten op te vangen. Echter door de structurele inzet van OK personeel, verpleegkundigen en anesthesiologen in de COVID zorg, is er onvoldoende mankracht om met het overgebleven personeel voldoende operatiecapaciteit voor urgente ingrepen in de lucht te houden. De huidige COVID crisis leidt tot een volgende crisis in de zorg. De gezondheidsschade én de kosten als gevolg van uitgestelde operaties zullen enorm toenemen. Laten we door te vaccineren zorgen dat de meest urgente operaties door kunnen blijven gaan.”

Meer vaccins

In de eerste vaccinatieronde is 39% van de anesthesiologen uitgenodigd voor vaccinatie gezien de cruciale inzet op bijvoorbeeld de Intensive Care, traumaopvang en MICU-transporten. Een groot deel van de anesthesiologen, OK personeel en afdelingsverpleegkundigen wacht nog op vaccinatie. Medewerkers van de operatiekamer, en met name anesthesiologen, lopen door het intuberen van patiënten bij operaties, een duidelijk verhoogd risico lopen op besmetting. Dit geldt zowel voor de medewerkers op de IC als in spoedeisende situaties zoals reanimaties. Het is dan ook van groot belang dat er meer vaccins beschikbaar komen voor de ziekenhuizen om juist ook deze medewerkers te kunnen vaccineren. Daar waar acute capaciteit in het gedrang komt door andere medisch specialisten en medewerkers moeten ook daar vaccins beschikbaar komen. Zonder vaccinaties zal verder ziekteverzuim leiden tot nog verdere afname van operatiecapaciteit en zullen ook de urgente ingrepen in gevaar komen. 

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
4 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

blog
OK van de maand: Flevoziekenhuis
blog
De militair operatieassistent
blog
Kom aan boord op de OK
blog
Onze Koffiekamer: Equipe Zorgbedrijven

Ingrid Hummel

Met mijn neus voor nieuws, enthousiasme en ervaring als operatieassistente in zowel diverse ziekenhuizen als zelfstandige behandelcentra, houd ik jullie, als redacteur van OK Visie, graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op ok-gebied.
Daarnaast ben ik het gezicht van 'OKteleVisie, vrouw van Martijn, trotse moeder en fanatiek gezelligheidstennisster.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst