heet vanaf nu
2019
01
apr
door
Ingrid Hummel
3234
12
0

Wondmanagement geeft forse reductie van wondlekkages en prothese infecties na heup- en knieprotheses

In Nederland krijgen jaarlijks zo’n 60.000 mensen een knie- of heupprothese. Tussen de 10% en 20% van deze mensen heeft na het plaatsen van de prothese last van vocht uit de wond (wondlekkage). Dit kan leiden tot ongemakken, een langere ziekenhuisopname en infecties. Ramon Roerdink, physician assistant Orthopedie in het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ), ontwikkelde samen met het orthopedisch team van het JBZ een nieuwe wondsluitmethode.

Verlengde post operatieve wondlekkage werd in deze studie gedefinieerd als vocht uit de wond vanaf 72 uur na de operatie. Deze 72 uur wordt in de huidige literatuur gebruikt als afkapwaarde tussen normale en pathologische wondlekkage. Er werd geen onderscheid gemaakt tussen de hoeveelheid vocht. Als er veel vocht of slechts een druppeltje vocht uit kwam op de derde dag na de operatie werd de wond gelabeld als lekkende wond. Dit werd bepaald tijdens het wondassesment op dag 3 na de operatie. Dankzij de nieuwe wondsluitmethode is in het JBZ het percentage wondlekkages teruggebracht van 11.7% naar 1.9%.

De combinatie tussen de nieuwe wondsluitmethode en een aanpassing van het post operatieve wondzorgprotocol heeft tot een grote significante reductie van het infectiepercentage geleidt van 1.54% in de controlegroep naar 0.37% in de studiegroep. Het wondzorgprotocol is te zien in figuur 1. Het verschil tussen de controle en de studiegroep is pas aanwezig vanaf dag 3 na de operatie nadat het wondassesment heeft plaats gevonden. Indien er sprake was van een lekkende wond tijdens het assesment, was voor die patiënt de wondsluitmethode niet succesvol voor het voorkomen van wondlekkage en werd plan B in werking gesteld.

Het oude wondzorgprotocol was tot de 3e dag na de operatie hetzelfde. Echter werd bij niet lekkende wonden de aquacel tussen dag 5 en 7 na de operatie al verwijderd. Indien de wond lekte werd of een keer een nieuwe aquacel geplaatst of de wond werd verbonden met absorberend verband.

Volgens het kwaliteitsvenster krijgt landelijk gezien 1 tot 2% van de mensen na een heup- of knieprothese een infectie. Er bestaat echter mogelijk een onderrapportage van dit soort infecties waardoor het niet onwaarschijnlijk is dat het daadwerkelijke getal hoger ligt. Een infectie van een gewrichtsprothese is een zeer ernstige complicatie met verschrikkelijke gevolgen voor de patiënt. Het kan leiden tot invaliditeit en overlijden. Daarom is het ontzettend belangrijk om dit soort infecties zoveel mogelijk te voorkomen.

De aanpassing van het wondmanagement binnen deze studie laat zien dat dit mogelijk is op een simpele manier tegen zeer lage kosten. Het is belangrijk om te blijven zoeken naar dit soort eenvoudige verbeteringen om de zorg te verbeteren.



De studie 'Reduced wound leakage in arthroplasty with modified wound closure: a retrospective cohort study' lees je hier

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
12 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

nieuws
Razendsnelle diagnose hersentumor tijdens operatie
nieuws
UMCG start eerste onderzoek in Nederland naar toepassing van bacteriofagen
nieuws
Meer donorlevers goedgekeurd door nieuwe manier van testen
nieuws
Wereldprimeur: longkankeroperatie met augmented reality

Ingrid Hummel

Met mijn neus voor nieuws, enthousiasme en ervaring als operatieassistente in zowel diverse ziekenhuizen als zelfstandige behandelcentra, houd ik jullie, als redacteur van OK Visie, graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op ok-gebied.
Daarnaast ben ik het gezicht van 'OKteleVisie, vrouw van Martijn, trotse moeder en fanatiek gezelligheidstennisster.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst