heet vanaf nu
2020
14
feb
door
Martijn Lupke
582
9
0

Zzp-ers dreigen verdreven te worden door nieuwe plannen

Flexibiliteit, waaronder de inzet van zelfstandige ondernemers, dreigt uit de zorg te worden geweerd door plannen van minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De Jonge tastte eerder al de autonomie van werkenden aan met zijn uitingen om in de zorg alleen nog loondienst als arbeidsvorm te hanteren. De NBBU keert zich tegen alle maatregelen die tot doel hebben het zzp-schap in specifieke sectoren onmogelijk te maken, juist nu we middenin een politiek en maatschappelijk debat zitten over modernisering van de arbeidsmarkt.

Het is een illusie om te denken dat zzp’ers in de zorg die bewust voor het zelfstandig ondernemerschap kiezen, in loondienst terugkeren. Dat wordt ook onderbouwd door de cijfers. Van de zzp’ers in de zorg zegt 65% niet langer in de zorg te willen werken als zij dan geen ondernemer meer kunnen zijn.

Met een verbod op zelfstandig ondernemerschap zou het ministerie niet alleen de autonomie van zzp’ers aantasten, het lost bovendien het personeelstekort in deze sector niet op. Daarnaast gaat een dergelijke maatregel die alleen in één specifieke sector geldt ten koste van een gelijk speelveld.

Veel werkenden in de zorg krijgen in loondienst onvoldoende ruimte voor hun persoonlijke wensen. Zelfstandig ondernemers hebben die ruimte wel. Als loondienst het streven is, zou goed werkgeverschap een eerste zinvolle stap in die richting zijn.

Bron: nbbu.nl

Delen
9 keer gedeeld
reageer

Ook interessant

nieuws
Contouren voor de regeling voor een bonus voor zorg-medewerkers
nieuws
Begin vandaag nog met uw gratis campagne voor OK personeel
blog
Samen op de IC
blog
De meewerkend voorman schoonmaak

Martijn Lupke

Martijn Lupke (1975) is hoofdredacteur en directeur van OK Visie. Daarnaast is hij werkzaam als anesthesiemedewerker en sedationist in het St Jansdal Ziekenhuis. In 2015 richtte hij OKBlog op, wat in 2017 fuseerde met OK Nieuws tot OK Visie. 

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst
...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reactie*

Naam*

E-mail*

Plaats reactie >