heet vanaf nu
2020
20
jan
door
Ingrid Hummel
1698
9
0

Vier weken voor OK stoppen met roken vermindert postop complicaties

Tabaksrokers hebben een aanzienlijk hoger risico dan niet-rokers op postoperatieve complicaties, waaronder verminderde hart- en longfuncties, infecties en vertraagde of verminderde wondgenezing. Maar nieuw bewijs toont aan dat rokers die ongeveer 4 weken of langer stoppen voor de operatie een lager risico op complicaties hebben en 6 maanden later betere resultaten.

Een nieuwe gezamenlijke studie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), de Universiteit van Newcastle, Australië en de Wereldfederatie van verenigingen van anesthesiologen (WFSA), laat zien dat elke tabaksvrije week na 4 weken de gezondheidsresultaten met 19% verbetert, vanwege een verbeterde bloedtoevoer door het lichaam naar essentiële organen.

"Het rapport levert bewijs dat er voordelen zijn aan het uitstellen van kleine of niet-spoedoperaties om patiënten de mogelijkheid te geven om te stoppen met roken, wat resulteert in een beter gezondheidsresultaat," zei Dr. Vinayak Prasad, afdelingshoofd, No Tobacco, Wereldgezondheidsorganisatie.

Nicotine en koolmonoxide, beide aanwezig in sigaretten, kunnen het zuurstofgehalte verlagen en het risico op hartgerelateerde complicaties aanzienlijk verhogen na een operatie. Tabak roken beschadigt ook de longen waardoor de ventilatie vermindert en het risico op postoperatieve complicaties aan de longen toeneemt. Roken heeft ook invloed op het immuunsysteem van een patiënt en kan de genezing vertragen, waardoor het risico op postoperatieve wondinfecties toeneemt . Het roken van slechts één sigaret vermindert al het vermogen van het lichaam om na de operatie de noodzakelijke voedingsstoffen te leveren voor genezing.

“Postoperatieve complicaties vormen een grote last voor zowel de zorgverlener als de patiënt. Artsen, eerstelijnsartsen, chirurgen, verpleegkundigen en gezinnen zijn belangrijk bij het ondersteunen van een patiënt om te stoppen met roken in elke fase van de zorg, vooral voor een operatie. De WHO moedigt landen aan om stopprogramma's en educatieve campagnes in hun gezondheidssystemen op te nemen om het bewustzijn te verspreiden en mensen te helpen stoppen met roken.

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
9 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

blog
Het (zieken)huis van de toekomst
blog
“Out of your comfort zone is where the magic happens.”
blog
Mijn vader
nieuws
Muziek tijdens het perioperatieve proces

Ingrid Hummel

Met mijn neus voor nieuws, enthousiasme en ervaring als operatieassistente in zowel diverse ziekenhuizen als zelfstandige behandelcentra, houd ik jullie, als redacteur van OK Visie, graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op ok-gebied.
Daarnaast ben ik het gezicht van 'OKteleVisie, vrouw van Martijn, trotse moeder en fanatiek gezelligheidstennisster.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst