heet vanaf nu
2020
10
feb
door
Ingrid Hummel
692
3
0

'Acuut gevaar' voor zorg door tekort aan medische hulpmiddelen

Patiënten dreigen de dupe te worden van een acuut tekort aan medische materialen in de zorg. Borstimplantaten, knieprotheses, pace-makers, injectienaalden en duizenden andere producten moeten vanaf 26 mei voldoen aan strengere Europese regels. Maar niet alle producten zijn op tijd gekeurd. Daardoor grijpen artsen en andere behandelaars straks naast een deel van hun materiaal. Hierdoor kan de zorg 'acuut in gevaar komen', waarschuwen de federaties van Nederlandse ziekenhuizen, de NFU en de NVZ. De tekorten bedreigen ziekenhuizen, verzorgingstehuizen, ambulances, huisartsen en mensen die thuis worden behandeld, bijvoorbeeld met apparatuur voor bloedonderzoek.

De nieuwe Europese wetten, die al in 2017 werden aangenomen maar nu pas van kracht worden, maken het verplicht om middels verschillende testen aan te tonen dat een middel veilig en effectief is. Door de nieuwe wetten moeten zaken zoals borstimplantaten die na verloop van tijd bleken te lekken in de toekomst worden voorkomen.

Een deel van de medische middelen wordt door de strengere regels uit de handel gehaald, werd volgens het Financieel Dagblad afgelopen week tijdens een groot zorgcongres duidelijk. Fabrikanten doen dit omdat ze niet op tijd tests kunnen aanleveren, of omdat ze deze te duur vinden voor het product in kwestie.

Onzekerheid over beschikbaarheid na mei

Het is voor veel producten nog onzeker of ze na mei wel of niet meer beschikbaar zijn, wat volgens de NVZ een groot probleem is. Zo zouden bepaalde patiënten mogelijk niet geholpen kunnen worden. Op dit moment zijn er voor sommige producten al langere wachttijden voor levering.

Minister Bruno Bruins van Volksgezondheid kan in uitzonderlijke gevallen ingrijpen door de deadline voor sommige producten iets uit te stellen.

bron: FD

Delen
3 keer gedeeld
reageer

Ook interessant

nieuws
Patiëntveiligheid onder druk bij ICT-uitval in ziekenhuizen
nieuws
Gratis webinar 'Mensen Beter Maken in de Praktijk'
nieuws
Infectiepreventie bij particuliere klinieken op orde, werkwijze bij operaties blijft aandacht vragen
nieuws
Coronavirus Research Hub

Ingrid Hummel

Met mijn neus voor nieuws, enthousiasme en ervaring als operatieassistente in zowel diverse ziekenhuizen als zelfstandige behandelcentra, houd ik jullie, als redacteur van OK Visie, graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op ok-gebied.
Daarnaast ben ik het gezicht van 'OKteleVisie, vrouw van Martijn, trotse moeder en fanatiek gezelligheidstennisster.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst
...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reactie*

Naam*

E-mail*

Plaats reactie >