heet vanaf nu
2018
27
nov
door
Martijn Lupke
1070
3
0

Advies: 63 procent meer opleidingsplekken zorg

De gespecialiseerde ondersteunende zorg moet jaarlijks bijna 6000 opleidingsplekken gaan tellen, 63 procent meer dan in 2016 al werd aangeraden. Dat staat in een nieuw advies van het Capaciteitsorgaan voor de zorg. Het gaat hier niet om algemeen verpleegkundigen, maar werknemers met nog extra vaardigheden. In 2017 waren er nog geen 2800 instromers. De zorg komt er steeds meer tekort.

De grootste absolute verschillen tussen vraag en aanbod doen zich op dit moment voor bij de ic-verpleegkundigen, operatieassistenten, verpleegkundigen spoedeisende hulp, ambulancemedewerkers, anesthesiemedewerkers en kinderverpleegkundigen.

Verhoudingsgewijs zitten de grootste tekorten bij de kinderoncologieverpleegkundigen, ic-kinderverpleegkundigen, ic-neonatologieverpleegkundigen, verpleegkundigen spoedeisende hulp en klinisch perfusionisten.

Volgens een woordvoerder van het orgaan zit het probleem vooral bij het tekort aan opleiders. Mensen die collega’s les willen geven, kunnen op die momenten hun eigenlijk werk weer niet doen. Ziekenhuizen kunnen proberen hun mensen langer vast te houden of meer te laten werken, dat zou al helpen, aldus de zegsman. Aan animo van mensen in de zorg voor opleidingen ontbreekt het volgens hem niet. Deskundigen bij elkaar wegkopen, is volgens hem echt niet de oplossing, benadrukt hij.

Zorgminister Bruno Bruins wil voor het einde van het jaar met de ziekenhuizen in gesprek over een ,,verantwoord groeimodel voor het medisch-ondersteunend personeel en de gespecialiseerde verpleegkundigen die jaarlijks in opleiding kunnen gaan”.

Het Capaciteitsplan 2018-2021 voor de FZO-beroepen & Ambulanceverpleegkundigen (deelrapport 8) bevat het advies voor het jaarlijks benodigde aantal instromers in de opleidingen tot:

– Anesthesiemedewerkers: 492
– Deskundigen Infectiepreventie: 51
– Gipsverbandmeesters: 76
– Klinisch Perfusionisten: 37
– Operatieassistenten: 1.068
– Radiodiagnostisch Laboranten: 505
– Radiotherapeutisch Laboranten: 86
– Dialyseverpleegkundigen: 371
– IC-kinderverpleegkundigen: 144
– IC-neonatologieverpleegkundigen: 175
– IC-verpleegkundigen: 796
– Kinderverpleegkundigen: 510
– Obstetrieverpleegkundigen: 369
– Oncologieverpleegkundigen: 397
– SEH-verpleegkundigen: 545
– Kinderoncologieverpleegkundigen: 13
– Kinderverpleegkundigen extramuraal: Geen advies
– Ambulanceverpleegkundigen: 310

Dit ramingsadvies wordt voor de derde keer afgegeven. Het Capaciteitsorgaan heeft eerder in 2014 en 2016 een ramingsadvies voor deze beroepen afgegeven. Deze raming is op basis van input van experts en gegevens uit onderzoeken en registerdata tot stand gekomen.

In het instroomadvies is dit keer voor het eerst ook de instroom in de opleidingen tot Kinderoncologieverpleegkundigen, Kinderverpleegkundigen extramuraal en Ambulanceverpleegkundigen geraamd. Voor de Kinderverpleegkundigen extramuraal bleek de beschikbare data onvoldoende om een concreet advies af te geven.

Voor vragen kunt u contact opnemen met Maurice Heck: m.heck@capaciteitsorgaan.nl

Bron: nieuws.nl / capaciteitsorgaan.nl


Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
3 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

blog
Opleiden buiten de OK heeft de toekomst
blog
Meebewegen in snel veranderende OK-wereld
nieuws
Scholing CSA en OK op Curaçao over steriliteit en vastplakkende eiwitten
blog
Het introduceren van EPA-gestuurd opleiden; pionieren of samenwerken?

Martijn Lupke

Martijn Lupke is hoofdredacteur en directeur van OK Visie. Daarnaast is hij werkzaam als anesthesiemedewerker en sedationist in het St Jansdal Ziekenhuis. In 2015 richtte hij OKBlog op, wat in 2017 fuseerde met OK Nieuws tot OK Visie. 

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst