heet vanaf nu
2019
29
jan
door
Ingrid Hummel
1817
2
0

Amsterdam UMC opent hightech medisch trainingscentrum

Op 4 februari opent het Amsterdam Skills Centre (ASC) zijn deuren. Het trainingscentrum biedt medisch specialisten en andere zorgverleners van over de hele wereld een innovatieve leeromgeving met twaalf hightech operatiekamers, operatierobots, virtual reality simulatoren en onderwijsfaciliteiten.

Met een ‘new way of learning skills’ ontwikkelt het ASC snellere, veiligere en efficiëntere opleidingsmodules waarmee medisch specialisten in korte tijd – lastige – ingrepen onder de knie krijgen. Het centrum is gebouwd in samenwerking met het medisch-technologiebedrijf Stryker, dat mede heeft geïnvesteerd in gebouw en apparatuur. Het ASC is gevestigd op het terrein van Amsterdam UMC, locatie AMC.

Chirurgen en andere snijdende specialisten leren en trainen hun hele leven door. Een deel van hun opleiding en bijscholing vindt nu plaats tijdens hun reguliere werk – on the job. Dat vergt een lange tijd – er zijn immers maar zoveel patiënten per keer in te plannen, en een chirurg moet vaak oefenen om zich een vaardigheid eigen te maken. Het skills centre biedt leergangen aan waarmee chirurgen op efficiënte manier kunnen worden getraind – off the job. Het ASC voorziet de leermethoden met oefenmateriaal, virtuele omgevingen en weefsel van overledenen die hun lichaam ter beschikking hebben gesteld aan de wetenschap. Doordat zo vaker, sneller en efficiënter kan worden geoefend zijn vaardigheden sneller aangeleerd. Dit verkort de training van snijdend specialisten en verbetert de patiëntveiligheid.

Prof.dr. Jaap Bonjer, hoogleraar Chirurgie van Amsterdam UMC en CEO van het skills centre: “Ons werk is door de jaren heen ingrijpend veranderd, denk aan kijkoperaties en hartkatheterisatie. Hybride OK’s hebben inmiddels veel weg van een ruimtestation. Slimmer en sneller leren, helpt om de opleidingsduur en de zorgkosten te beperken. Daarvoor moeten zorgprofessionals overstappen van training on the job naar training off the job. Dat vergt een grote omschakeling. Met het ASC zetten we hierin een grote stap.”

In de toekomst wil het ASC cursussen opzetten voor laag- en middeninkomenslanden, waar toegang tot goed medisch onderwijs nog minimaal is. Wereldwijd hebben 5 miljard mensen geen toegang tot basale chirurgische zorg, stelt ook de WHO. Elke minuut worden meer dan 250 noodzakelijke operaties niet uitgevoerd door een gebrek aan chirurgen en anesthesiologen. Het Amsterdam Skills Centre heeft tot doel een betaalbare en mobiele leeromgeving te creëren die overal ter wereld geïmplementeerd kan worden. Iedere partij die wil bijdragen aan die missie is van harte welkom om zich aan te sluiten bij het Amsterdam Skills Centre initiatief.

Met de opening van het ASC beoogt Amsterdam UMC bij te dragen aan de ontwikkeling van het Amsterdam Life Science District (ALSD). Het ondersteunt daarin de ambities van de gemeente Amsterdam. Steeds meer medische bedrijven en organisaties, zoals het Europese EMA en een vestiging van de Amerikaanse FDA, strijken neer in de hoofdstad. Dit heeft een aanzuigende werking op andere medisch technische bedrijven die zich op of rondom het ALSD-terrein willen vestigen, waarmee Amsterdam steeds verder uitgroeit tot een internationaal centrum voor Life Sciences.

De oprichting van het Amsterdam Skills Centre is één van de eerste grote initiatieven van het onlangs gefuseerde Amsterdam UMC. Het heeft voor het opzetten van de faciliteit de handen ineengeslagen met Stryker, een internationaal medisch-technologiebedrijf. Stryker investeerde in het gebouw en leverde de apparatuur die gebruikt wordt voor de trainingen.

Volgens Stuart Silk, president van Stryker Europa, ziet het bedrijf het ASC als een voorbeeld van een uniek partnerschap tussen de wetenschap, gezondheidszorg en het bedrijfsleven. “Het uitgangspunt van training off the job sluit naadloos aan bij de missie van Stryker. Wij werken samen met medische specialisten aan het ontwikkelen van medische technologie en training en dragen daarmee bij aan positieve uitkomsten voor de patiënt; daarom is ons bedrijf betrokken bij dit unieke project.”

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
2 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

blog
Opleiden buiten de OK heeft de toekomst
blog
Meebewegen in snel veranderende OK-wereld
nieuws
Scholing CSA en OK op Curaçao over steriliteit en vastplakkende eiwitten
blog
Het introduceren van EPA-gestuurd opleiden; pionieren of samenwerken?

Ingrid Hummel

Met mijn neus voor nieuws, enthousiasme en ervaring als operatieassistente in zowel diverse ziekenhuizen als zelfstandige behandelcentra, houd ik jullie, als redacteur van OK Visie, graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op ok-gebied.
Daarnaast ben ik het gezicht van 'OKteleVisie, vrouw van Martijn, trotse moeder en fanatiek gezelligheidstennisster.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst