heet vanaf nu
2021
03
sep
door
Ingrid Hummel
1048
1
0

Antoni van Leeuwenhoek opent unieke nieuwe hybride OK

Afgelopen week is in het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) een nieuwe hybride operatiekamer (CT Angio Combinatie) geopend. In deze operatiekamer staat naast een röntgenapparaat ook een verrijdbare CT-scanner waardoor het nu mogelijk is om gelijktijdig diagnostiek en minimaal invasieve therapie in te zetten tijdens het behandelen van (complexe) tumoren. Het gebruik van beide apparaten tegelijk maakt dat de interventieradioloog de tumor nog beter kan zien tijdens de behandeling. Hierdoor kan de radioloog nog preciezer werken en meer ingewikkelde tumoren behandelen. Het Antoni van Leeuwenhoek is het allereerste ziekenhuis in Nederland met deze oplossing van Siemens Healthineers.

Waar patiënten voorheen tijdens een interventieradiologie behandeling verplaatst moesten worden voor een CT-scan, blijft de patiënt nu op één plek liggen. Het verplaatsen van de patiënt kost tijd en zorgt voor een veranderend beeld doordat de patiënt bijvoorbeeld anders is gaan liggen. In deze nieuwe OK zijn de CT-scanner en het interventie röntgenapparaat een geïntegreerd geheel. De CT-scanner staat op rails en schuift tijdens de operatie over de behandeltafel heen. De beelden van de CT-scanner en het röntgenapparaat worden zo samen gebruikt tijdens de behandeling.
Tarik Baetens, interventieradioloog in het AVL: “Deze combinatie maakt het mogelijk om complexere behandelingen met nog grotere precisie uit te voeren ".

Mogelijkheden voor diverse interventiebehandelingen

De volgende interventiebehandelingen kunnen op deze nieuwe operatiekamer worden gedaan: het bevriezen of wegbranden van tumoren via een kleine gaatje in de huid (cryo-ablatie, microwave ablatie, radiofrequente ablatie). Bijvoorbeeld bij tumoren in de long, lever, nieren, bijnieren, lymfklieren en het skelet. Het behandelen van tumoren en chirurgische complicaties via de slagaders en lymfebanen (embolisatie). Het stabiliseren van botten, aangedaan door tumor (cementoplastiek, vertebroplastiek) en puncties en biopten voor weefselonderzoek van moeilijk te bereikbare tumoren.



Peter Schutte, anesthesioloog (links) en rechts Tarik Baetens, interventieradioloog

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
1 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

nieuws
Razendsnelle diagnose hersentumor tijdens operatie
nieuws
UMCG start eerste onderzoek in Nederland naar toepassing van bacteriofagen
nieuws
Meer donorlevers goedgekeurd door nieuwe manier van testen
nieuws
Wereldprimeur: longkankeroperatie met augmented reality

Ingrid Hummel

Met mijn neus voor nieuws, enthousiasme en ervaring als operatieassistente in zowel diverse ziekenhuizen als zelfstandige behandelcentra, houd ik jullie, als redacteur van OK Visie, graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op ok-gebied.
Daarnaast ben ik het gezicht van 'OKteleVisie, vrouw van Martijn, trotse moeder en fanatiek gezelligheidstennisster.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst