heet vanaf nu
2018
24
feb
door
Ingrid Hummel
1780
6
0

Smartphone-app helpt het risico op postoperatieve wondinfecties te verminderen

Met een nieuwe smartphone-app, WoundCare, kunnen patiënten beelden van hun wonden vanuit huis versturen ter beoordeling door verpleegkundigen, waardoor eerdere opsporing van postoperatieve wondinfecties (SSI's) en preventie van ziekenhuisopnames mogelijk worden.

SSI's zijn de meest voorkomende ziekenhuisinfecties en de belangrijkste oorzaak van ziekenhuisheropnames na een operatie.

Gezien de prevalentie van SSI's probeerden onderzoekers van het Wisconsin Institute of Surgical Outcomes Research, Department of Surgery van de University of Wisconsin, Madison te beoordelen of postoperatieve wonden effectief konden worden bewaakt door patiënten foto's te laten uploaden via de WoundCare-app en een antwoord te geven op een paar korte vragen om informatie te verzamelen die niet gemakkelijk door foto's wordt vastgelegd.

Volgens een rapport van het onderzoek dat is gepubliceerd in het Journal of the American College of Surgeons, kunnen patiënten infecties niet altijd identificeren en de vaak de vroege tekenen van wondcomplicaties niet herkennen.

Dit leidt tot het 'veelvoorkomende en frustrerende scenario' waarbij patiënten zich melden bij een geplande vervolgafspraak met een gevorderde infectie waarvoor mogelijk nog een operatie nodig is.

De studie betrof 40 vaatchirurgiepatiënten. 90,2 procent van de deelnemers voerde hun gegevens in en hun inzendingen werden beoordeeld binnen een gemiddelde van 9,7 uur.

Tijdens de studie werden zeven wondcomplicaties gedetecteerd en er was één false-negative.

"We wilden een protocol bedenken waarbij patiënten actief aan hun eigen zorg konden deelnemen en ons in staat stellen om nauwer met elkaar in contact te komen en hun wonden te volgen nadat ze het ziekenhuis verlaten", zegt hoofdonderzoeker en general surgery resident, Rebecca Gunter.

"Deze aanpak stelt ons in staat om eerder te interveniëren, in plaats van te wachten tot patiënten terugkomen nadat het probleem zich al heeft ontwikkeld, voorbij het punt dat het poliklinisch kan worden beheerd."

Patiënten waren enthousiast over het gemak van het gebruik van de app en de voelden zich gerustgesteld bij het het idee dat hun wonden regelmatig werden gecontroleerd. De nurse practitioners die verantwoordelijk zijn voor het beoordelen van de beelden bevestigden de waarde van de foto's en merkten een positieve invloed op de tevredenheid van de patiënt op.

Verpleegkundigen zeiden echter ook dat het moeilijk is om tijd te vinden om de wondbeelden te bekijken bovenop een al zware  werklast.

Naast de patiëntveiligheids- en tevredenheidsaspecten heeft de app een kostenbesparingscomponent. SSI's zijn de duurste ziekenhuisinfectie en kosten gemiddeld bijna $ 30.000 per wondgerelateerde re-opname, en naar schatting $ 3 - $ 10 miljard per jaar in de VS.

"Je kunt je voorstellen dat de kosten die bespaard worden door heropnames te voorkomen, aanzienlijke besparingen opleveren voor het gezondheidssysteem," zei Gunter.

Het kwantificeren van kostenbesparingen was geen onderdeel van het onderzoek, maar is een belangrijk aandachtspunt voor toekomstige studies.



Een beperking van "telegeneeskundeprotocollen" met smartphones is dat niet elke patiënt de nodige technologie of kennis heeft om afbeeldingen te uploaden. Het Wisconsin-onderzoeksteam heeft dit probleem aangepakt door deelnemers training te geven in het gebruik van de WoundCheck-app.

Elke patiënt kreeg een iPhone 5S en een bijbehorende visuele gebruiksaanwijzing om te helpen bij het gebruik van de telefoon en de app.

Gunter zei dat deze aanpak zeer succesvol was in de voorlichting aan patiënten en toegang tot de technologie, zodat ze aan de studie konden deelnemen.

"We hebben aangetoond dat een populatie van complexe en hoogrisicopatiënten, van wie velen oudere volwassenen en beginnende smartphonegebruikers zijn, dit protocol met hoge betrouwbaarheid en voldoening kan afronden", concludeert het onderzoek.

Bron: Journal of the American College of Surgeons

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
6 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

nieuws
Razendsnelle diagnose hersentumor tijdens operatie
nieuws
UMCG start eerste onderzoek in Nederland naar toepassing van bacteriofagen
nieuws
Meer donorlevers goedgekeurd door nieuwe manier van testen
nieuws
Wereldprimeur: longkankeroperatie met augmented reality

Ingrid Hummel

Met mijn neus voor nieuws, enthousiasme en ervaring als operatieassistente in zowel diverse ziekenhuizen als zelfstandige behandelcentra, houd ik jullie, als redacteur van OK Visie, graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op ok-gebied.
Daarnaast ben ik het gezicht van 'OKteleVisie, vrouw van Martijn, trotse moeder en fanatiek gezelligheidstennisster.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst