heet vanaf nu
2021
10
mrt
door
Ingrid Hummel
2443
7
0

Coronapatiënten moeten operatie zeven weken uitstellen om risico op overlijden te verkleinen

Operaties van coronapatiënten moeten, mocht dat mogelijk zijn, zeven weken worden uitgesteld. Uit internationaal onderzoek, in Nederland gecoördineerd door Schelto Kruijff en Jean Paul de Vries van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), blijkt dat zij een meer dan tweeënhalf keer zo groot risico hebben om te overlijden na hun operaties. Tenzij zo’n operatie niet in de eerste zes weken na de positieve coronatest plaatsvindt.

Het was al bekend dat infectie met het coronavirus het overlijdensrisico bij operaties vergroot. Er was echter nog niet veel bekend over hoe lang chirurgische operaties uitgesteld moeten worden voor coronapatiënten.
In dit wereldwijde onderzoek - meer dan 140.000 patiënten uit 116 landen deden mee - zijn gegevens opgenomen van alle patiënten die in oktober 2020 een chirurgische ingreep ondergingen. In het onderzoek werd gekeken naar het aantal patiënten dat 30 dagen na de operatie was overleden.

Overlijdenspercentage

Ruim 137.500 van de onderzochte chirurgische patiënten had geen corona; van deze groep bleek 1,5 procent dertig dagen na de operatie te zijn overleden.
Dit percentage lag hoger bij coronapatiënten die na 0 tot 2 weken (4,0 procent), 3 of 4 weken (4,0 procent) en 5of 6 weken (3,6 procent) werden geopereerd.
Patiënten met Covid die na 7 of 8 weken werden geopereerd, hadden hetzelfde overlijdenspercentage (1,5 procent) als patiënten zonder Covid-infectie.
Deze uitkomst gold voor alle leeftijdsgroepen, ongeacht de toestand van de patiënt en ongeacht de urgentie en aard van de chirurgische operatie.

Afweging per patiënt

Volgens oncologisch chirurg Schelto Kruijff van het UMCG is het dus zeer aan te raden om, indien mogelijk, een operatie minstens zeven weken uit te stellen na een positieve coronatest. Tegelijk pleit hij voor een individuele afweging bij iedere patiënt.
‘Beslissingen met betrekking tot het uitstellen van een operatie moeten voor elke patiënt apart worden gemaakt. De voordelen van een uitstel van minimaal zeven weken moeten worden afgewogen tegen de mogelijke risico’s van uitstel’, licht hij in een persbericht toe.
‘Voor sommige urgente operaties, bijvoorbeeld voor gevorderde tumoren, kunnen chirurgen en patiënten besluiten dat de risico’s van uitstel niet gerechtvaardigd zijn.’

Een van ‘s werelds grootste onderzoeken op gebied chirurgie ooit

De internationale studie is uitgevoerd onder leiding van onderzoekers van de Universiteit van Birmingham. Er werkten meer dan 15.000 chirurgen uit 1672 ziekenhuizen in 116 landen samen. Zij onderzochten de gegevens van in totaal ruim 140.000 patiënten. Het daarmee een van ‘s werelds grootste en meest uitgebreide onderzoeken op gebied van chirurgie ooit.

In Nederland deden 17 ziekenhuizen mee. Schelto Kruijff en vaatchirurg/ afdelingshoofd chirurgie Jean Paul de Vries van het UMCG coördineerden het Nederlandse deel van deze studie. De resultaten zijn gepubliceerd in het vakblad Anaesthesia.

bron: dvhn

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
7 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

blog
Overlevingskans ongeboren baby met ernstige aangeboren middenrifbreuk vergroot
blog
Wachten met operatie slokdarmkanker lijkt veilig als voorbehandeling succes had
nieuws
Eerste patiënt krijgt buitenmeniscus van kunststof
nieuws
De ecologische impact van colorectale naadlekkages

Ingrid Hummel

Met mijn neus voor nieuws, enthousiasme en ervaring als operatieassistente in zowel diverse ziekenhuizen als zelfstandige behandelcentra, houd ik jullie, als redacteur van OK Visie, graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op ok-gebied.
Daarnaast ben ik het gezicht van 'OKteleVisie, vrouw van Martijn, trotse moeder en fanatiek gezelligheidstennisster.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst