heet vanaf nu
2017
19
mei
door
Ingrid Hummel
12852
8
0

De Da Vinci Robot: een te dure technologie?

Het ministerie van Volksgezondheid vergoedt te gemakkelijk peperdure, nieuwe medische technologieën. Op het moment dat die behandelingen in de basisverzekering worden opgenomen, is lang niet altijd duidelijk of ze een verbetering zijn ten opzichte van de al beschikbare behandelmethoden. Dat schrijft het Centraal Planbureau (CPB) in een rapport.

Nieuwe apparatuur of een nieuwe behandelmethode is in sommige gevallen niet beter maar wel duurder dan de bestaande technologie. Hierdoor verslechtert de verhouding tussen de kosten en de effectiviteit van de behandeling.

Een voorbeeld wat genoemd wordt is het gebruik van de Da Vinci robot. De robot wordt veel gebruikt voor een scopische prostatectomie. 

Dezelfde ingreep is ook mogelijk zonder robot, tegen lagere kosten. De aanschaf van een Da Vinci Robot kost ongeveer 1,8 mln euro en de jaarlijkse onderhoudskosten bedragen 180.000 euro per jaar (Algemene Rekenkamer, 2015). Daarbij komen nog de kosten voor zogenaamde reposables, onderdelen van de Robot die na een vast aantal behandelingen moeten worden vervangen.

Voorstanders van het gebruik van deze Robot zien als voordelen: nauwkeuriger opereren, een kortere leercurve voor kijkoperaties en ergonomische voordelen voor degene die opereert. Een recent gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek (Yaxley et al., 2016) concludeert dat robot-geassisteerde ingrepen en open ingrepen vergelijkbare functionele uitkomsten hebben na 12 weken. Op dit moment hebben 21 ziekenhuizen in Nederland een of meer Da Vinci Robots.

Het volledige rapport van het Centraal Planbureau kunt u hier lezen.


Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
8 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

nieuws
LUMC ontwikkelt barometer voor groene OK's
blog
Changemaker Talitha Hoppe
blog
De toekomst van kunstmatige intelligentie in de operatiekamer
nieuws
Hersenoperatie bij Parkinson hoeft niet in wakkere toestand

Ingrid Hummel

Met mijn neus voor nieuws, enthousiasme en ervaring als operatieassistente in zowel diverse ziekenhuizen als zelfstandige behandelcentra, houd ik jullie, als redacteur van OK Visie, graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op ok-gebied.
Daarnaast ben ik het gezicht van 'OKteleVisie, vrouw van Martijn, trotse moeder en fanatiek gezelligheidstennisster.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst