heet vanaf nu
2020
19
jan
door
Martijn Lupke
1785
1
0

De hybride hartlongmachine: een knappe alleskunner

Op de cardio-thoracale operatiekamers van Amphia wordt gewerkt met een revolutionair innovatieve hybride hartlongmachine. Dit zogeheten HECC-systeem werd in het ziekenhuis zelf ontwikkeld. Amphia is hiermee een voorloper in Nederland. Bij openhartoperaties wordt het hart tijdelijk stilgelegd en de bloedsomloop overgenomen door een hartlongmachine. Tot voor kort hadden de klinisch perfusionisten, die de hartlongmachines bedienen, de beschikking over twee verschillende systemen: de Conventionele Extra Corporele Circulatie (CECC) en Mini ECC (MiECC). Het conventionele systeem is geschikt voor alle openhartoperaties, maar er kleven nadelen aan. Het bloedluchtcontact is hoog, er moet veel verdunning worden gegeven en hierdoor is de kans op gebruik van donorbloed aanwezig.

Knappe alleskunner

Het mini-systeem - dat sinds 2012 in gebruik is - kent deze nadelen veel minder. Alleen kunnen met deze machine geen hartklepoperaties worden uitgevoerd. Dat is een behoorlijke handicap, want ongeveer de helft van de ingrepen betreft hartkleppen. Met het nieuwe Hybride ECC (HECC) systeem, kunnen alle hartoperaties worden uitgevoerd, zonder de nadelen. Deze machine is een knappe alleskunner.

Wat is een HECC systeem?

De Conventionele Extra Corporele Circulatie (CECC), wordt met een speciaal custom made pack – dat is ontwikkeld door de klinisch perfusionisten van Amphia - omgebouwd tot een hybride systeem. “We hebben een van onze hartlongmachines tijdelijk omgebouwd en uitgebreid getest. Dat bevalt zeer goed, we kunnen er alle kanten mee op”, vertelt klinisch perfusionist Ewald Engst. Het HECC-systeem zorgt voor een grote verbeterslag in de operatiekamer. Tijdens een bypassoperatie kan het voorkomen dat onverwacht ook een hartklep moet worden vervangen, geeft hij als voorbeeld. “Als we met het mini-systeem werkten, moesten we op zo’n moment de hele machine omwisselen.” Een tijdrovende klus die de operatie verlengt en de patiënt extra belast. “Dat hoeft nu niet meer. Het is een kwestie van een paar klemmen omzetten en we kunnen meteen door.”

Minder donorbloed
Met het HECC-systeem wordt ten opzichte van het conventionele systeem verwacht minder donorbloed te gebruiken bij openhartoperaties. Dat levert niet alleen een besparing op – bloedproducten kunnen honderden euro’s kosten - maar het is ook veel beter voor patiënten. Het gebruik van donorbloed kan namelijk de ligduur in het ziekenhuis verlengen.

Cijfers

  • Elk jaar worden in het Amphia ongeveer 1.200 operaties uitgevoerd met een hartlongmachine.
  • Gemiddeld duurt een openhartoperatie 4,5 uur.
  • Amphia heeft 5 hartlongmachines die worden bediend door 7 klinisch perfusionisten.
  • Een hartlongmachine pompt gemiddeld 5 liter bloed per minuut rond, net zoals een echt hart.
  • Op termijn worden 3 van de 5 machines definitief omgebouwd tot hybride systeem.
Bron: amphia.nl

[foto: Shutterstock]

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
1 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

nieuws
Razendsnelle diagnose hersentumor tijdens operatie
nieuws
UMCG start eerste onderzoek in Nederland naar toepassing van bacteriofagen
nieuws
Meer donorlevers goedgekeurd door nieuwe manier van testen
nieuws
Wereldprimeur: longkankeroperatie met augmented reality

Martijn Lupke

Martijn Lupke is hoofdredacteur en directeur van OK Visie. Daarnaast is hij werkzaam als anesthesiemedewerker en sedationist in het St Jansdal Ziekenhuis. In 2015 richtte hij OKBlog op, wat in 2017 fuseerde met OK Nieuws tot OK Visie. 

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst