heet vanaf nu
2018
07
mei
door
Martijn Lupke
2450
9
0

Dexmedetomidine effectief bij rillen tijdens sectio's

Rillen is een vaak voorkomende en vervelende bijwerking van een spinale anesthesie bij vrouwen die een sectio ondergaan. Recent onderzoek heeft geleid tot een veilige en effectieve manier om dit te behandelen. Een enkele bolus dexmedetomidine direct na geboorte van het kind werkt zeer effectief en zonder hemodynamische bijwerkingen.

Hoewel neuraxiale anesthesie de geprefereerde techniek is bij sectio's, is het helaas geassocieerd met intense rillingen bij meer dan 55% van de patiënten, aldus Christina Lamontagne, onderzoeker bij de Universiteit van Montreal. "De rillingen kunnen zo intens zijn dat het leidt tot discomfort van de patiënt en zelfs interfereert met het bewaken van vitale functies".

"We keken al langer naar dexmedetomidine, een zeer selectieve alfa-2-adrenerge receptoragonist", zei Dr. Lamontagne. "En hoewel het bewezen is dat het de rillingen in de niet-obstetrische patiëntenpopulatie verbetert, zijn er geen prospectieve studies in de obstetrische populatie."

De onderzoekers namen 80 gezonde patienten op in de prospectieve gerandomiseerde, dubbelblinde studie, die allen 18 jaar of ouder waren en een sectio onder spinaal anesthesie ondergingen. Een totaal van 155 patiënten voldeden aan de inclusiecriteria en werden gerekruteerd, van wie er 80 significante rillingen vertoonden en werden gerandomiseerd. Onmiddellijk na de bevalling ontving de studiegroep (n = 40) een enkele bolus van 30 mcg IV-dexmedetomidine, terwijl controles (n = 40) een normale zoutoplossing ontvingen.

De primaire uitkomst van het onderzoek was de duur van rillen. "De bibber schaal varieert van 0 tot 4, "verklaarde Dr. Lamontagne." Het moet een 3 of 4 zijn om als significant te worden beschouwd. Deze score houdt in: rillen waarbij meerdere spiergroepen betrokken zijn, verstoring van het bewaken van vitale functies of het veroorzaken van pijn bij de patiënt." Gemeten bijwerkingen waren hypotensie, significante bradycardie en overmatige sedatie.

Bij de vrouwen die dexmedetomidine kregen, verlaagde de duur van intens rillen tot 2,6 minuten (95% CI, 1,94-3,26) vergeleken met 17,0 minuten (95 % CI, 13,9-21,9) voor degenen die een normale zoutoplossing ontvingen (P <0,0001). De gunstige effecten van dexmedetomidine hielden tenminste 15 minuten aan na toediening.

bron: anesthesiologynews.com

Delen
9 keer gedeeld
reageer

Ook interessant

blog
e-book: Anesthesia and the soul
blog
Anesthesie saai? Zoek eens wat afleiding!
nieuws
Sedatiemiddel met propofol voor dieren tijdelijk ook toegestaan voor mensen op IC’s
nieuws
Algoritme voorspelt bloeddrukdaling tijdens operatie

Martijn Lupke

Martijn Lupke (1975) is hoofdredacteur en directeur van OK Visie. Daarnaast is hij werkzaam als anesthesiemedewerker en sedationist in het St Jansdal Ziekenhuis. In 2015 richtte hij OKBlog op, wat in 2017 fuseerde met OK Nieuws tot OK Visie. 

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst
...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reactie*

Naam*

E-mail*

Plaats reactie >