heet vanaf nu
2022
21
jun
door
Ingrid Hummel
730
2
0

‘From surgical waste to medical products’

Op dinsdag 7 juni vond de verdediging van het proefschrift ‘From surgical waste to medical products’ plaats van Bart van Straten in de Senaatszaal van de TU Delft. Bart, aangesloten bij de onderzoekslijn ‘Sustainable Surgery and Translational Technology’ van Dr. Ir. Tim Horeman, voerde meerjarig onderzoek uit op het herbruikbaar maken van afval dat van de OK en CSA komt. In samenwerking met Prof.Dr. Jenny Dankelman als promotor, Tim als copromotor en vele onderzoeksteams werden diverse wetenschappelijke inzichten ontwikkelt om mondmaskers te steriliseren en circulaire methoden waaronder instrumentreparatie in combinatie recycling in kaart te brengen. Daarnaast ontwikkelde zij als eerste in de wereld nieuwe medische producten die volledig uit ziekenhuisafval zijn gemaakt.


Zij bouwden een FieldLab onder de naam GreenCycl in De Meern waar ziekenhuisafval zoals inpakpapier, complexe chirurgische instrumenten, RVS disposable instrumenten en verpakkingsmateriaal wordt her verwerkt naar nieuwe grondstof en producten.

Op woensdag 8 juni vond er aansluitend en ter gelegenheid van de promotie, een wetenschappelijk symposium plaats in Sociëteit De Witte, Den Haag.
Het doel van dit symposium was om inzichten en kennis met elkaar te delen op het gebied van het verduurzamen van de zorg. Naast de functie als kennisplatform was het doel om te verbinden. Vanuit een holistisch perspectief werd de circulaire zorgeconomie uitgediept. Dit symposium werd georganiseerd mede als ode aan een ieder die deel heeft uitgemaakt van één van de onderzoeksteams en het onderzoek heeft ondersteund. Het symposium werd gemodereerd door voormalig minister Bruno Bruins en de Leidse historicus Van Zwet. Corinne Riekwel, DSMH van het Maasstad Ziekenhuis, gaf in haar lezing een uitvoerige uiteenzetting van het traject ‘van inpakpapier naar instrumentopener’ inclusief de menselijke kant van dergelijke vernieuwende duurzaamheidstrajecten.

Het symposium was opgezet als kennisnetwerk rondom circulaire zorg tussen wetenschap, ziekenhuis, de medische industrie en de politiek. Onder de naam ‘Circular Expertise Exchange Group’ willen we een platform bouwen dat nieuwe duurzame inzichten en expertise met elkaar deelt.
Onder de 137 aanwezigen van het symposium (en nog eens zo’n 100 deelnemers online) waren vertegenwoordigers uit de Nederlandse ziekenhuizen, de medische industrie en wetenschap.
Bart en Tim zijn verbonden aan de afdeling BioMechanical Engineering van de TU Delft en zullen zich de komende tijd gaan richten op het opzetten van nieuwe EDX MOOC vakken rondom Circulaire methoden en processen voor de medtech industrie en ziekenhuizen.

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
2 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

nieuws
Razendsnelle diagnose hersentumor tijdens operatie
nieuws
UMCG start eerste onderzoek in Nederland naar toepassing van bacteriofagen
nieuws
Meer donorlevers goedgekeurd door nieuwe manier van testen
nieuws
Wereldprimeur: longkankeroperatie met augmented reality

Ingrid Hummel

Met mijn neus voor nieuws, enthousiasme en ervaring als operatieassistente in zowel diverse ziekenhuizen als zelfstandige behandelcentra, houd ik jullie, als redacteur van OK Visie, graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op ok-gebied.
Daarnaast ben ik het gezicht van 'OKteleVisie, vrouw van Martijn, trotse moeder en fanatiek gezelligheidstennisster.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst