heet vanaf nu
2017
24
okt
door
Ingrid Hummel
2466
3
1

Gezondheidsrisico's door nachtwerk

De Gezondheidsraad zegt dat er sterk bewijs is dat nachtwerk leidt tot meer gevallen van diabetes en hart- en vaatziekten. In Nederland werken zo'n 1,3 miljoen mensen soms of regelmatig 's nachts, dat is 15 procent van de beroepsbevolking. De raad herhaalt zijn eerdere oproep aan de overheid om nachtwerk zo veel mogelijk te beperken.


In het rapport 'Gezondheidsrisico's door nachtwerk' staat dat de verstoring van het dag-nachtritme op de korte termijn kan leiden tot concentratieproblemen, ongelukken op het werk, mindere prestaties en slaapproblemen. Die laatste komen anderhalf tot twee keer vaker voor dan bij mensen die overdag werken.

Op de lange termijn lopen nachtwerkers meer risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Hoe langer mensen al 's nachts werken, hoe meer dat risico toeneemt. Veertig jaar nachtwerk leidt tot een verhoging van het risico met 7 à 8 procent.

Borstkanker

Een relatie tussen borstkanker en nachtwerk kan de raad niet vaststellen omdat het onderzoek niet eenduidig is. In 2006 zei de Gezondheidsraad nog wel dat er een verband was, maar op basis van nieuwe, langlopende onderzoeken houdt deze conclusie geen stand meer.

Over de relatie tussen nachtdiensten en andere ziekten valt niet veel te zeggen omdat er te weinig goed onderzoek is gedaan.

De Gezondheidsraad schreef het rapport op verzoek van minister Asscher van SZW. Eerder kwam een advies naar buiten dat ging over oplossingen voor de negatieve gezondheidseffecten. De conclusie: die zijn er niet, maar een powernap tijdens de nachtdienst helpt.

Bron: NOS.nl

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
3 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

blog
De beste zorg leveren. Dat doen we dag in, dag uit, met een grote glimlach.”
blog
Gezond werken op de OK
blog
Onze OK: Haaglanden MC
blog
De persoonlijkheid van de chirurg in kaart gebracht

Ingrid Hummel

Met mijn neus voor nieuws, enthousiasme en ervaring als operatieassistente in zowel diverse ziekenhuizen als zelfstandige behandelcentra, houd ik jullie, als redacteur van OK Visie, graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op ok-gebied.
Daarnaast ben ik het gezicht van 'OKteleVisie, vrouw van Martijn, trotse moeder en fanatiek gezelligheidstennisster.

bekijk al mijn blogs >
1 reactie
2017
26
okt
Johan van Es

Nachtelijk werk zoveel mogelijk beperken omdat dit gezonder is betekent dat je in het acute (OK) zorglandschap de bereikbare diensten of aanwezigheidsdiensten zult moeten overwegen, er kan immers geslapen worden als er geen zorg geleverd hoeft te worden
Echter zijn deze vormen van dienst erg onaantrekkelijk qua arbeidsvoorwaarden. Het zou helpen dit te heroverwegen zodat het inroosteren als dure en ongezonde oplossing achterwege kan blijven

reageer >