heet vanaf nu
2019
06
jun
door
Ingrid Hummel
606
1
0

Hersenen van kinderen herstellen goed na operatie

Kinderen bij wie een deel van de visuele cortex is weggehaald om epileptische aanvallen te verminderen, blijken gewoon te kunnen zien. Hun hersenen kunnen zich, in tegenstelling tot de hersenen van volwassenen, aanpassen aan de nieuwe situatie.

Amerikaanse artsen onderzochten tien kinderen met epilepsie. Bij zes van hen was een deel van de visuele cortex weggehaald, bij de overige vier ging het om andere hersengebieden. Zij dienden als controle, net als tien gezonde kinderen. De visuele cortex verwerkt de signalen uit de ogen en verdeelt ze over gespecialiseerde hersengebieden voor bijvoorbeeld het herkennen van gezichten, geschreven woorden of plaatsen. Schade aan de visuele cortex zorgt bij volwassenen vaak voor een verlies om bepaalde beelden te herkennen.

Bij de kinderen was daar weinig van te merken. Ze konden soms iets slechter zien aan de randen van het beeld, maar op het herkennen van patronen, gezichten, objecten of geschreven woorden scoorden ze normaal. De kinderen waren tussen de zes en zeventien jaar oud ten tijde van de operatie, en zijn enkele jaren later onderzocht.

Hersenscans lieten zien dat in de hersenen van de kinderen nieuwe verbindingen waren aangelegd om de benodigde taken uit te voeren. Bij een patiëntje was de hele visuele cortex in de linker hersenhelft weggesneden, maar was de taak overgenomen door de rechter hersenhelft. De onderzoekers denken dat de hersenen van de patiëntjes al voor de operatie aan het veranderen waren, omdat het deel waarin de epileptische aanvallen plaatsvinden sowieso niet goed functioneert.

Deze bevindingen zijn gepubliceerd in het Journal of Neuroscience.

bron: nd.nl

Delen
1 keer gedeeld
reageer

Ook interessant

nieuws
Patiëntveiligheid onder druk bij ICT-uitval in ziekenhuizen
nieuws
Gratis webinar 'Mensen Beter Maken in de Praktijk'
nieuws
Infectiepreventie bij particuliere klinieken op orde, werkwijze bij operaties blijft aandacht vragen
nieuws
Coronavirus Research Hub

Ingrid Hummel

Met mijn neus voor nieuws, enthousiasme en ervaring als operatieassistente in zowel diverse ziekenhuizen als zelfstandige behandelcentra, houd ik jullie, als redacteur van OK Visie, graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op ok-gebied.
Daarnaast ben ik het gezicht van 'OKteleVisie, vrouw van Martijn, trotse moeder en fanatiek gezelligheidstennisster.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst
...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reactie*

Naam*

E-mail*

Plaats reactie >