heet vanaf nu
2020
23
okt
door
Martijn Lupke
209
1
0

Hersenschade na operatie pasgeborene nog te vaak gemist

Anesthesioloog Jurgen de Graaff en zijn team gaan onderzoeken of pasgeborenen met een aangeboren afwijking tijdens een operatie voldoende zuurstof krijgen om mogelijke hersenschade te voorkomen. Nu blijft hersenschade onder de allerjongsten nog te vaak onopgemerkt, omdat symptomen niet direct zichtbaar zijn. Dit meldt Erasmus MC. Jaarlijks moeten ongeveer tweeduizend pasgeboren baby’s of hele jonge kinderen een of meerdere operaties ondergaan omdat de slokdarm niet goed is aangelegd, er een opening in het middenrif zit, de buikwand niet goed is gesloten of omdat de darmen ontstoken en slecht doorbloed zijn. Zij moeten zo snel mogelijk geopereerd worden, met het risico op forse hersenschade.

Verontrustend vaak hersenschade
Anesthesioloog Jurgen de Graaff vindt dat er verontrustend veel kinderen hersenschade oplopen tijdens zo’n operatie. “Maar het is slechts een topje van de ijsberg. Ik vermoed dat veel meer kinderen tijdens de operatie hersenschade oplopen. Die blijven nu onder de radar, omdat we de symptomen niet direct waarnemen. Maar misschien leidt die mildere hersenschade later in het leven tot beperkingen.”

Hersendoorbloeding
Het probleem is dat het moeilijk is om vast te stellen wanneer de hersenschade optreedt. Dit kan gebeuren doordat de doorbloeding van de hersenen tijdens de operatie niet goed is door de gebruikte anesthetica. Nu wordt perioperatief wel gekeken naar de hartslag en de zuurstofsaturatie, maar niet naar de perfusie van de hersenen en dat gaat het Erasmus MC nu wel doen binnen een pilotstudie.

Geavanceerde echografie
Geavanceerde echografie moet tijdens de operatie uitwijzen hoe het met de perfusie van de hersenen gaat. De onderzoekers koppelen de gegevens daarvan aan de andere metingen zoals bloeddruk, zuurstofsaturatie en hartslag. Kindjes die geopereerd moeten worden krijgen voor en na de operatie een mri-scan, zodat zichtbaar wordt wat de eventueel anatomische afwijkingen zijn.

Geheugenstoornissen
“We kijken ook naar gevolgen op langere termijn: de kinderen worden op oudere leeftijd onderzocht op motoriek en gedrags- en geheugenstoornissen. De Graaff hoopt dat baby’s in de toekomst een plakkertje op hun hoofd krijgen, zodat de doorbloeding in de hersenen makkelijk geregistreerd kan worden. Dan is de bloeddrukmeting niet meer leidend, maar de hersendoorbloeding.

Door: Nationale Zorggids

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
1 keer gedeeld
reageer

Ook interessant

nieuws
‘Nederlandse richtlijn werkt opiaten-epidemie in de hand’
blog
In geval van nood…
nieuws
Noradrenaline ontregelt immuunsysteem bij sepsis
nieuws
Longspecialist: Onderzoek naar effect ok-beademing op coronalongen relevant

Martijn Lupke

Martijn Lupke (1975) is hoofdredacteur en directeur van OK Visie. Daarnaast is hij werkzaam als anesthesiemedewerker en sedationist in het St Jansdal Ziekenhuis. In 2015 richtte hij OKBlog op, wat in 2017 fuseerde met OK Nieuws tot OK Visie. 

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst
...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reactie*

Naam*

E-mail*

Plaats reactie >