heet vanaf nu
2017
28
okt
door
Ingrid Hummel
2938
0
0

Hoogste overlevingskans bij hartoperaties in de middag

Vannacht gaat de wintertijd weer in. Traditioneel is die wissel een moeilijk moment voor mensen met een gevoelig bioritme. Die ‘biologische klok’, een inwendig dag-nachtritme met een periodiciteit van om en bij de 24 uur, regelt behalve het slaap-waakritme diverse andere lichaamsfuncties, zoals de bloeddruk en de stofwisselingsactiviteit.

Mogelijk bepaalt de klok ook hoe adequaat ons lichaam reageert op verwondingen, denken onderzoekers.
Franse artsen suggereren vandaag in het medische blad The Lancet dat openhartoperaties beter in de namiddag worden gepland. Dat lijkt het risico op complicaties zoals hartritmestoornissen te verlagen.
Eerder hadden studies al uitgewezen dat hartinfarcten die ’s ochtends voorvallen, meer blijvende hartschade aanrichten dan hartaanvallen later op de dag.
David Montaigne en collega’s van de universiteit van Lille achterhaalden dat mensen die in de voormiddag een openhartoperatie ondergaan, daaraan meer schade overhouden dan mensen die na de middag worden geopereerd. Ze vermoeden dat de biologische klok een rol speelt in dat verschil.

De onderzoekers lazen de medische dossiers door van 600 hartpatiënten die tussen januari 2009 en december 2015 een openhartoperatie hadden gehad waarbij een hartklep werd vervangen. De helft van hen was in de voormiddag geopereerd, de andere helft in de namiddag.
In de twee jaar na de operatie kregen mensen die in de namiddag waren geopereerd, de helft minder vaak complicaties zoals een hartinfarct of hartfalen dan mensen die in de voormiddag waren geopereerd (9 procent versus 18 procent). Dat komt neer op een complicatie minder per elf in de namiddag geopereerde patiënten.

Genetische analyse van het hartweefsel van een dozijn patiënten wees uit dat 287 biologische-klokgenen actiever waren in de namiddag-weefselstalen. Dat doet veronderstellen dat de biologische klok het hart ’s ochtends minder herstelvermogen toebedeelt dan ’s middags.
De onderzoekers benadrukken evenwel dat de studieresultaten moeten worden bevestigd in onderzoek met meer patiënten, vooraleer ziekenhuizen hun hartchirurgen ’s ochtends op non-actief zetten.

Bron: standaard.be

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
0 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

nieuws
Toename in aantal orgaantransplantaties, patiënten ook sneller geholpen
blog
Internationale editie Handboek Endoscopische chirurgie verschenen
nieuws
Oranje OK-shirts voor kinderen in Amalia Kinderziekenhuis
nieuws
Aantal vrouwen dat veel bloed verliest tijdens bevalling gestegen

Ingrid Hummel

Met mijn neus voor nieuws, enthousiasme en ervaring als operatieassistente in zowel diverse ziekenhuizen als zelfstandige behandelcentra, houd ik jullie, als redacteur van OK Visie, graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op ok-gebied.
Daarnaast ben ik het gezicht van 'OKteleVisie, vrouw van Martijn, trotse moeder en fanatiek gezelligheidstennisster.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst