heet vanaf nu
2022
29
mrt
door
Ingrid Hummel
672
0
0

Hydrochirurgie verbetert brandwonden-littekens

Hydrochirurgie, een manier van opereren door middel van een waterstraal met hoge druk, zorgt voor een betere kwaliteit van de littekens bij patiënten met brandwonden. Dit blijkt uit onderzoek van Nine Legemate. Zij promoveerde 22 maart aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, op haar onderzoek naar het effect van hydrochirurgie in de behandeling van brandwonden. “Met dit onderzoek tonen we daadwerkelijk aan dat deze techniek beter is dan de traditionele methode.”

Uit het onderzoek van Legemate, verbonden aan brandwondencentrum van het Maasstad Ziekenhuis, blijkt dat de kwaliteit van de littekens die patiënten oplopen beter wordt als zij worden behandeld met hydrochirurgie.

Huidtransplantatie

Het verwijderen van het dode weefsel in een brandwond is erg belangrijk. “Om ernstige brandwonden goed te kunnen behandelen, moet een wond eerst goed worden schoongemaakt. De dode en niet levensvatbare huid moet worden verwijderd om de wond klaar te maken voor de huidtransplantatie. Bij ernstige brandwonden zijn huidtransplantaties nodig om de wond te genezen.”

Wanneer artsen kiezen voor de traditionele methode, wordt de beschadigde huid laagje voor laagje met een speciaal mes verwijderd. De patiënt verliest niet alleen bloed, maar er wordt ook vaak onnodig gezond weefsel weggesneden. Als de arts kiest voor hydrochirurgie, wordt er meer gezonde huid gespaard. Belangrijk volgens de promovendus: “Verlies van gezonde huid is een van de grote factoren die invloed heeft op de kwaliteit van de littekens.”

Voordelen

Hydrochirurgie werd al langer ingezet bij de behandeling van brandwonden in de drie Nederlandse brandwondencentra, maar deze behandeling was nog niet de standaardkeuze. “Hoewel er werd gedacht dat je met deze manier van het schoonmaken de wond beter kon klaarmaken voor de vervolgbehandeling, beslisten brandwondenchirurgen per patiënt en situatie welke techniek ze zouden gebruiken. Nog niet eerder was onderzocht of hydrochirurgie ook echt voordelen opleverde en zo ja, welke dan. De resultaten tonen aan dat een jaar na de operatie de kwaliteit en soepelheid van het litteken beter is na hydrochirurgie in vergelijking met de standaardbehandeling.”

Deze ontwikkeling is erg belangrijk voor mensen met brandwonden. Zo bleek uit het onderzoek ook dat mensen een kleine verandering in de kwaliteit van hun litteken al heel belangrijk vinden. “Ondanks de goede brandwondenzorg, zorgen ernstige brandwonden nog vaak voor grote littekens. Veel patiënten ondervinden problemen hiervan, niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Doordat nu is aangetoond dat hydrochirurgie de kwaliteit van littekens verbetert, zijn we weer een stapje dichter bij een toekomst zonder littekens,” vertelt Rob Baardse, directeur van de Nederlandse Brandwonden Stichting.

Het onderzoek "Surgical management of burn wounds: Clinical and Patient-reported outcomes" kun je hier lezen. 

Bron: Brandwondenstichting

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
0 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

nieuws
Studie naar effecten van uitgestelde zorg door Covid-pandemie
nieuws
PTED is minstens net zo goed als de standaard-operatie bij een rughernia
nieuws
Nauwelijks inhaalzorg in 2021, grote opgave voor 2022
nieuws
Heupoperatie niet altijd winst voor zeer kwetsbare oudere

Ingrid Hummel

Met mijn neus voor nieuws, enthousiasme en ervaring als operatieassistente in zowel diverse ziekenhuizen als zelfstandige behandelcentra, houd ik jullie, als redacteur van OK Visie, graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op ok-gebied.
Daarnaast ben ik het gezicht van 'OKteleVisie, vrouw van Martijn, trotse moeder en fanatiek gezelligheidstennisster.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst