heet vanaf nu
2023
07
mrt
door
Ingrid Hummel
248
2
0

Landelijke studie naar effect van multidisciplinair overleg bij hoog-risico patiënten

Volgens de landelijke richtlijn “zorg rondom de operatie” moeten de patiënt, de chirurg én de anesthesioloog het risico van de operatie acceptabel vinden. De gezondheidstoestand van hoog risico patiënten die een operatie moeten ondergaan wordt steeds vaker besproken in een Multidisciplinair Overleg (MDO). In het Multidisciplinair Overleg bespreken de betrokken artsen en verpleegkundigen de voordelen en risico’s van de geplande operatie. Rijnstate onderzoekt samen met 14 Nederlandse ziekenhuizen of dit overleg uiteindelijk de verwachte gezondheidswinst voor de patiënt oplevert en of de patiënt beter van een operatie herstelt. Vanuit het oogpunt van “passende zorg” is het belangrijk dat wetenschappelijk geëvalueerd wordt wat het MDO opbrengt.

Patiënt staat centraal

Als tijdens het overleg blijkt dat het risico (te) hoog is, wordt overwogen om eerst de gezondheid van de patiënt te verbeteren of zelfs om niet te opereren. Deze overleggen vinden niet altijd gestructureerd en nog lang niet in alle ziekenhuizen in Nederland plaats. Het advies van het overleg wordt met de patiënt besproken door de chirurg en met de patiënt wordt overlegd welke behandeling het meest past bij de wensen van de patiënt.

De huidige studie, waarvoor zojuist de 150e hoog risico patiënt is geïncludeerd, onderzoekt wat het effect van een MDO is. Leidt het overleg tot minder complicaties rondom operaties, andere behandelingen en betere kwaliteit van leven voor de patiënt? Het verschil in kosten tussen het wel en niet uitvoeren van dit overleg voor operaties, wordt ook in kaart gebracht.
Tijdens het onderzoek worden uiteindelijk 1200 patiënten een jaar gevolgd zodat ook langer na de operatie kan worden beoordeeld of het MDO het gewenste resultaat voor de patiënt heeft opgeleverd. Inclusie van patiënten is belangrijk en het behalen van deze mijlpaal is een flinke opsteker voor het behalen van de beoogde doelstellingen.

Het onderzoek wordt in 14 Nederlandse ziekenhuizen uitgevoerd en dat zijn: Maastricht Universitair Medisch Centrum, Zuyderland Ziekenhuis, Maxima Medisch Centrum, Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, Jeroen Bosch Ziekenhuis, Bravis Ziekenhuis, Albert Schweitzer Ziekenhuis, Ikazia Ziekenhuis, Groene Hart Ziekenhuis, Zaans Medisch Centrum, Meander Ziekenhuis, OLVG, Gelre Ziekenhuis en het Universitair Medisch Centrum Groningen.

De studie wordt financieel ondersteund door Zorg Evaluatie & Gepast Gebruik en wordt gecoördineerd vanuit Rijnstate in samenwerking met de Universiteit Twente, het Amsterdam UMC, het Maastricht UMC en het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Voor meer informatie kunt u kijken op de website: www.rijnstate.nl

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
2 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

blog
‘De OK is de zwarte piste van de zorg’
blog
Simulatie-onderwijs op de OK; leren in een veilige omgeving
nieuws
BovenIJ en GP Groot verduurzamen samen de OK
blog
VVCZ Inspiratiedag ‘Perspectief op patiëntveiligheid’

Ingrid Hummel

Met mijn neus voor nieuws, enthousiasme en ervaring als operatieassistente in zowel diverse ziekenhuizen als zelfstandige behandelcentra, houd ik jullie, als redacteur van OK Visie, graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op ok-gebied.
Daarnaast ben ik het gezicht van 'OKteleVisie, vrouw van Martijn, trotse moeder en fanatiek gezelligheidstennisster.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst