heet vanaf nu
2020
31
mei
door
Ingrid Hummel
1631
2
2

Longspecialist: Onderzoek naar effect ok-beademing op coronalongen relevant

De vraag of beademingsmachines van de operatiekamer slechter zijn voor coronalongen dan die van de intense care, is zeer relevant. Dat zegt Leon van den Toorn voorzitter van de longartsen vereniging NVALT. De vraag wordt meegenomen in het onderzoek naar de beste behandeling van coronapatiënten. In de coronacrisis hebben veel ziekenhuizen anesthesiemachines van operatiekamers gebruikt voor de beademing van coronapatiënten op de intensive care. Dat was noodzakelijk vanwege een tekort aan beademingsmachines voor de IC. Ziekenhuis MST in Enschede heeft in de krant Tubantia aangegeven dat dit een minder geschikte behandeling was voor coronalongen. Anesthesiemachines zijn bedoeld voor de korte duur, terwijl coronapatiënten vaak weken lang aan de beademing lagen. Ook ziekenhuis ZGT had liever alleen IC-apparatuur gebruikt.

Van den Toorn zegt desgevraagd dat het zeer relevant is om na te gaan wat de gevolgen daarvan zijn geweest voor de patiënten. Hij zegt geen geluiden van ziekenhuizen te hebben ontvangen dat er als gevolg hiervan extra schade aan longen is toegebracht. Er moet nog heel veel worden uitgezocht en conclusies zijn mogelijk pas over enkele maanden te trekken. Het is belangrijk patiënten te blijven volgen en zien hoe hun longen zich houden.

Nadelig

Intensivist Ronald Trof van MST zei in een gesprek met Tubantia dat de anesthesiemachines van de operatiekamers niet zo geschikt zijn om zieke longen te beademen hetgeen soms gepaard gaat met hoge drukken. Ook zit er geen bevochtiger om waardoor de lucht heel droog is en nadelig is voor de patiënt.

Trof: „In het begin realiseerden we ons onvoldoende dat de ok-machines minder geschikt zijn voor langdurige beademing, zeker bij een ernstige longontsteking”. Beide ziekenhuizen zeggen dat de machines bij een nieuwe uitbraak niet zouden moeten worden gebruikt. De overheid dient volgens hen voor voldoende ic-beademingsmachines te zorgen.

Niet schadelijk

Medisch manager Ankie Koopman en unithoofd Tanja HakKoopman van ZGT denken dat het gebruik van de anesthesieapparaten niet schadelijk is geweest. „Als het schadelijk was geweest, waren de patiënten er nooit levend vanaf gekomen. Met de voorhanden zijnde middelen hebben we de patiënten goed kunnen behandelen. Aan de andere kant: wat schade aan de longen is, moeten we op langere termijn te weten komen”.

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
2 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

blog
Het (zieken)huis van de toekomst
blog
“Out of your comfort zone is where the magic happens.”
blog
Mijn vader
nieuws
Muziek tijdens het perioperatieve proces

Ingrid Hummel

Met mijn neus voor nieuws, enthousiasme en ervaring als operatieassistente in zowel diverse ziekenhuizen als zelfstandige behandelcentra, houd ik jullie, als redacteur van OK Visie, graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op ok-gebied.
Daarnaast ben ik het gezicht van 'OKteleVisie, vrouw van Martijn, trotse moeder en fanatiek gezelligheidstennisster.

bekijk al mijn blogs >
2 reacties
2020
01
jun
M. Walters

Ook anesthesiemachines kunnen zeer hoge drukken aan, maar dat hoef ik deze heren niet te vertellen. Dat weten ze heeeeel goed zelf. De “droge lucht” is net zo droog als de IC machines. De gebruikte filters zorgen voor de bevochtiging van de lucht. Maar ook dat weten zij maar al te goed. Dit is bangmakerij van de hoogste klasse!! Moet ik artsen (ik ben zelf anesthesie-medewerker) uit gaan leggen hoe het werkt? Dan zijn zij niet geschikt voor hun baan!

reageer >
2020
04
jun
Mike

Bravo!

reageer >