heet vanaf nu
2020
10
nov
door
Martijn Lupke
684
0
0

LUMC transplanteert eerste donorlever na ruim 13 uur aan nieuw perfusiesysteem

Chirurgen van het LUMC hebben als eerste in Nederland een donorlever getransplanteerd die langer dan 13 uur aan een nieuw perfusiesysteem gekoppeld is geweest. Met deze machine van OrganOx wordt met zuurstof en voedingsstoffen verrijkt bloed door de lever gepompt waardoor het tot 24 uur na verwijdering bij de donor kan overleven. De verwachting is dat hierdoor het aantal levertransplantaties kan toenemen.

“De machine van OrganOx kent veel voordelen voor levertransplantaties in de praktijk”, vertelt Ian Alwayn, transplantatiechirurg bij het LUMC. “Eén van de belangrijkste voordelen is dat we nu beter kunnen bepalen wat de precieze kwaliteit van een donorlever is.”

Betere kwaliteit
Zodra de lever wordt aangesloten op het perfusiesysteem warmt deze op tot lichaamstemperatuur en krijgt zuurstof. In deze omstandigheden kan veel beter gemeten worden of de kwaliteit van de lever goed genoeg is om te transplanteren. “Daarnaast verkorten we hiermee de tijd dat het orgaan zonder zuurstof zit en dus afneemt in kwaliteit”, zegt Alwayn.

“In de oude situatie zouden we de lever die we nu hebben getransplanteerd waarschijnlijk afkeuren, omdat er twijfel ontstond over de kwaliteit. Door de metingen die we dankzij de machine kunnen doen, wisten we zeker dat de lever goed genoeg was.” Alwayn gaat er daarom vanuit dat er mede door deze machine in de toekomst meer levertransplantaties uitgevoerd kunnen worden.

Overdag opereren
“Zonder dit apparaat moet een donorlever binnen 10 tot maximaal 12 uur getransplanteerd worden. Als er ’s avonds een lever beschikbaar komt, betekent het dat we de hele nacht bezig zijn.” Doordat een donorlever aangesloten op de machine perfusie veel langer kan overleven en zijn kwaliteit behoudt, kunnen de operaties worden doorgeschoven naar kantooruren. Alwayn: “Overdag opereren heeft onze voorkeur, er zijn dan veel meer collega’s aanwezig om te helpen en het team is nóg fitter.”

Succesvolle operatie
De eerste donorlever aangesloten op dit apparaat is afgelopen maand voor het eerst getransplanteerd in het LUMC. “De lever is in totaal 13,5 uur aangesloten geweest en daarna succesvol getransplanteerd. De patiënt is vorige week zonder complicaties ontslagen uit het ziekenhuis.”

Alwayn benadrukt dat deze operatie echt een team effort is geweest. “Verpleegkundigen en artsen hebben allerlei trainingen gevolgd om dit mogelijk te maken. Daarnaast waren er natuurlijk gedurende 13,5 uur collega’s aanwezig om de kwaliteitsmetingen op de aangesloten lever uit te voeren.”

Nederlandse primeur
Alwayn is blij dat ze deze machine eindelijk in de kliniek kunnen inzetten. “In andere landen heeft de machine zijn nut en gemak al bewezen. In de toekomst hopen wij combinaties van verschillende typen perfusie te onderzoeken. Het is mooi dat wij het nu ook kunnen toepassen en de Nederlandse primeur hebben.”


Bron/Foto: lumc.nl

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
0 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

nieuws
Razendsnelle diagnose hersentumor tijdens operatie
nieuws
UMCG start eerste onderzoek in Nederland naar toepassing van bacteriofagen
nieuws
Meer donorlevers goedgekeurd door nieuwe manier van testen
nieuws
Wereldprimeur: longkankeroperatie met augmented reality

Martijn Lupke

Martijn Lupke is hoofdredacteur en directeur van OK Visie. Daarnaast is hij werkzaam als anesthesiemedewerker en sedationist in het St Jansdal Ziekenhuis. In 2015 richtte hij OKBlog op, wat in 2017 fuseerde met OK Nieuws tot OK Visie. 

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst