heet vanaf nu
2022
11
jan
door
Ingrid Hummel
455
0
0

Man ontvangt donorhart van genetisch gemanipuleerd varken

Een 57-jarige Amerikaan die ten dode was opgeschreven vanwege ernstige hartritmestoornissen, heeft als eerste persoon in de wereld met succes een hart van een varken gekregen. Volgens de chirurgen maakt de patiënt het drie dagen na de transplantatie goed en wordt het genetisch gemodificeerde varkenshart nog niet door het lichaam afgestoten.

Hartchirurgen van de Universiteit van Maryland, waar de operatie werd uitgevoerd, spreken van een historische ontwikkeling in de zoektocht om organen van dieren te gebruiken voor de mens. In zeven uur tijd werd het varkenshart ingebracht in het lichaam van de doodzieke David Bennett uit de staat Maryland, vlakbij Washington DC.

Volgens de chirurgen is met de transplantatie ook voor het eerst aangetoond dat een genetisch gemodificeerd dierenhart kan functioneren als een menselijk hart, zonder dat het meteen wordt afgestoten door het lichaam.

‘Deze operatie is een doorbraak en het brengt ons een stap dichter bij het oplossen van het tekort aan organen’, aldus Bartley Griffith, die de transplantatie uitvoerde. ‘Er zijn gewoonweg niet genoeg menselijke donorharten beschikbaar voor de lange lijst van hartpatiënten. We zijn voorzichtig optimistisch dat deze historische operatie een belangrijke nieuwe optie voor patiënten kan worden in de toekomst.’

‘Wilde gok’

Bennett stemde in met de harttransplantatie, hoewel hij wist dat het nog nooit eerder met succes was uitgevoerd. Ook werd hij erop gewezen dat de risico’s heel groot waren en dat hij binnen korte tijd kon overlijden, onder andere omdat zijn lichaam het varkenshart zou afstoten. Hij kwam vanwege zijn ernstige ziekte niet in aanmerking voor een gewone harttransplantatie. Toen Griffith en zijn collega’s hem wezen op de mogelijkheid dat hij bij wijze van experiment een varkenshart kon krijgen, zei hij meteen ‘ja’.

‘Het was óf doodgaan of deze transplantatie doen’, zo zei hij volgens de chirurgen een dag voor de operatie. Bennett lag de afgelopen maanden in een ziekenhuisbed, verbonden aan een hart-longmachine. Het was een kwestie van tijd voor hij dood zou gaan. Bennett: ‘Ik wil blijven leven. Ik weet dat het een wilde gok is, maar het is mijn laatste mogelijkheid. Ik kijk er naar uit om uit bed te stappen als ik helemaal hersteld ben.’

Gevaar

Griffith en zijn collega’s zijn al blij dat Bennett de eerste drie dagen zonder problemen heeft doorstaan en dat het lichaam nog geen ernstige afweerreacties heeft laten zien. Maar ze waarschuwen dat de komende dagen en weken cruciaal zullen zijn. ‘Het werkt en het ziet er allemaal normaal uit’, aldus Griffith tegen de New York Times. ‘We zijn opgewonden, maar we weten niet wat morgen ons zal brengen. Dit is nooit eerder gedaan.’

De federale dienst FDA (Food and Drug Administration) moest toestemming geven voor de transplantatie. Dit is vereist wanneer een experimenteel medisch product de enige mogelijkheid is voor een patiënt wiens leven ernstig in gevaar is. Zo’n 110 duizend Amerikanen staan nu op de wachtlijst voor een orgaantransplantatie. Ruim zesduizend overlijden omdat er niet op tijd een orgaan voor ze beschikbaar is. Een kleine 42 duizend patiënten kregen vorig jaar wel met succes een transplantatie. Bij de helft ging het om een niertransplantatie.

bron: Volkskrant
auteur: Stieven Ramdharie
afbeelding: Shutterstock

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
0 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

nieuws
‘From surgical waste to medical products’
nieuws
Nieuwe methode voor opsporen schildwachtklier
nieuws
Inpakrobot op CSA Jeroen Bosch Ziekenhuis
nieuws
TU Delft en Maasstad Ziekenhuis maken eerste medisch product van ziekenhuisafval

Ingrid Hummel

Met mijn neus voor nieuws, enthousiasme en ervaring als operatieassistente in zowel diverse ziekenhuizen als zelfstandige behandelcentra, houd ik jullie, als redacteur van OK Visie, graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op ok-gebied.
Daarnaast ben ik het gezicht van 'OKteleVisie, vrouw van Martijn, trotse moeder en fanatiek gezelligheidstennisster.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst