heet vanaf nu
2020
18
mrt
door
Ingrid Hummel
3068
15
0

Methode gevonden voor hergebruik mondmaskers

Oriënterend onderzoek in het Maastricht UMC+ heeft aangetoond dat medische FFP2-mondmaskers volledig kiemvrij gemaakt kunnen worden door zogeheten plasmasterilisatie. Op die manier kan een mondneusmasker in totaal drie keer worden gebruikt in plaats van het na eenmalig gebruik weg te gooien. Deze methode is door het RIVM gevalideerd.

In het Maastricht UMC+ werden FFP2-mondmaskers op een aantal afdelingen ingezameld in verband met de dreigende tekorten aan beschermende hulpmiddelen. Deskundige steriel-medische hulpmiddelen Roy Pelzer van de afdeling medische microbiologie deed onderzoek naar de mogelijkheid tot plasmasterilisatie van de gecontamineerde mondmaskers. Daaruit bleek dat met deze methode effectief alle micro-organismen worden gedood. Het RIVM toetste vervolgens onder meer de filtrerende werking van deze maskers. Door onderzoek van onder meer Pelzer en het RIVM is aangetoond dat het hulpmiddel ten minste drie keer kan worden gebruikt in plaats van eenmalig.

Plasmasterilisatie
Bij plasmasterilisatie wordt gebruik gemaakt van waterstofperoxide bij een lagere temperatuur dan bijvoorbeeld stoomsterilisatie. Wanneer dit proces in vacuüm wordt uitgevoerd is 60 °C genoeg om alle micro-organismen te doden. Veel hittegevoelige materialen zoals kunststoffen of elektrische onderdelen kunnen dan ook worden gesteriliseerd met deze methode zonder dat het bijvoorbeeld smelt. Met de plasmasterilisator kunnen er op dit moment maximaal 2400 mondmaskers per dag voor hergebruik beschikbaar worden gemaakt.

Lees hierover ook meer op de website van het RIVM

WIL JIJ OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN HET LAATSTE NIEUWS? DOWNLOAD DAN NU ONZE APP!

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
15 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

blog
De beste zorg leveren. Dat doen we dag in, dag uit, met een grote glimlach.”
blog
Gezond werken op de OK
blog
Onze OK: Haaglanden MC
blog
De persoonlijkheid van de chirurg in kaart gebracht

Ingrid Hummel

Met mijn neus voor nieuws, enthousiasme en ervaring als operatieassistente in zowel diverse ziekenhuizen als zelfstandige behandelcentra, houd ik jullie, als redacteur van OK Visie, graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op ok-gebied.
Daarnaast ben ik het gezicht van 'OKteleVisie, vrouw van Martijn, trotse moeder en fanatiek gezelligheidstennisster.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst