heet vanaf nu
2020
18
mrt
door
Ingrid Hummel
2224
15
0

Methode gevonden voor hergebruik mondmaskers

Oriënterend onderzoek in het Maastricht UMC+ heeft aangetoond dat medische FFP2-mondmaskers volledig kiemvrij gemaakt kunnen worden door zogeheten plasmasterilisatie. Op die manier kan een mondneusmasker in totaal drie keer worden gebruikt in plaats van het na eenmalig gebruik weg te gooien. Deze methode is door het RIVM gevalideerd.

In het Maastricht UMC+ werden FFP2-mondmaskers op een aantal afdelingen ingezameld in verband met de dreigende tekorten aan beschermende hulpmiddelen. Deskundige steriel-medische hulpmiddelen Roy Pelzer van de afdeling medische microbiologie deed onderzoek naar de mogelijkheid tot plasmasterilisatie van de gecontamineerde mondmaskers. Daaruit bleek dat met deze methode effectief alle micro-organismen worden gedood. Het RIVM toetste vervolgens onder meer de filtrerende werking van deze maskers. Door onderzoek van onder meer Pelzer en het RIVM is aangetoond dat het hulpmiddel ten minste drie keer kan worden gebruikt in plaats van eenmalig.

Plasmasterilisatie
Bij plasmasterilisatie wordt gebruik gemaakt van waterstofperoxide bij een lagere temperatuur dan bijvoorbeeld stoomsterilisatie. Wanneer dit proces in vacuüm wordt uitgevoerd is 60 °C genoeg om alle micro-organismen te doden. Veel hittegevoelige materialen zoals kunststoffen of elektrische onderdelen kunnen dan ook worden gesteriliseerd met deze methode zonder dat het bijvoorbeeld smelt. Met de plasmasterilisator kunnen er op dit moment maximaal 2400 mondmaskers per dag voor hergebruik beschikbaar worden gemaakt.

Lees hierover ook meer op de website van het RIVM

WIL JIJ OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN HET LAATSTE NIEUWS? DOWNLOAD DAN NU ONZE APP!

Delen
15 keer gedeeld
reageer

Ook interessant

blog
Onze OK: Interview met Igor Visser, Bernhoven
nieuws
Tips en adviezen voor de mentale gezondheid van zorgprofessionals
nieuws
Onderzoek naar betere bescherming infectie coronavirus
nieuws
Zorgpersoneel voelt zich onveilig en maakt zich zorgen om voorraden

Ingrid Hummel

Met mijn neus voor nieuws, enthousiasme en ervaring als operatieassistente in zowel diverse ziekenhuizen als zelfstandige behandelcentra, houd ik jullie, als redacteur van OK Visie, graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op ok-gebied.
Daarnaast ben ik het gezicht van 'OKteleVisie, vrouw van Martijn, trotse moeder en fanatiek gezelligheidstennisster.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst
...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reactie*

Naam*

E-mail*

Plaats reactie >