heet vanaf nu
2019
31
aug
door
Martijn Lupke
642
1
0

Nederlandse primeur voor gynaecologen Zuyderland

Gynaecologen Martine Wassen en Nicol Smeets hadden op woensdag 28 augustus een Nederlandse primeur met een nieuwe operatietechniek: vNOTES. Voor het eerst is deze techniek toegepast bij het verwijderen van de uterus.

vNOTES staat voor Vaginal Natural Orifice Transluminal Endoscopic Surgery. De nieuwe techniek leidt tot minder postoperatieve pijn, kortere ziekenhuisopname, minder complicaties en geen littekens: voor veel vrouwen een groot esthetisch voordeel. Een ander groot pluspunt is dat de eileiders in dezelfde ingreep meegenomen kunnen worden. Het verwijderen van de eileiders verkleint mogelijk het risico bij de ontwikkeling van eierstokkanker op latere leeftijd.

Martine Wassen: ‘De eerste ingrepen werden begeleid door Jan Baekelandt, gynaecoloog in het Imeldaziekenhuis in het Belgische Bonheiden. Hij heeft deze techniek ontwikkeld en voert deze in België al een aantal jaren uit. In België is de techniek namelijk al langer gangbaar. Voor deze nieuwe ingrepen zijn ook de OK-assistenten van Zuyderland getraind, zodat we deze ingrepen als team kunnen uitvoeren. Al eerder bereikte de vakgroep Heelkunde de status van landelijk expertisecentrum met de TaTME-operatietechniek, waarbij rectumcarcinomen via NOTES geopereerd worden. Ook deze expertise is hiervoor gebruikt.’

Zuyderland wil zich de komende periode ontwikkelen tot Nederlands expertisecentrum voor vaginale NOTES (vNOTES) ingrepen. Voor deze zogenaamde vNOTES wordt gestart met uterusextirpaties, later behoren ook andere gynaecologische ingrepen zoals het verwijderen van (cysten aan) de eierstokken tot de mogelijkheden.

Lees ook: https://gbiomed.kuleuven.be/apps/pentalfa/site/assets/files/2028/vnotespentalfa2.pdf

Delen
1 keer gedeeld
reageer

Ook interessant

nieuws
Slimme bril helpt bij hart- en vaatoperaties
nieuws
Dankzij cleanroom heeft Catharina Ziekenhuis een eigen ‘spuitenfabriek’
nieuws
Nieuwe operatietechniek bij prostaatkanker
nieuws
Erasmus MC ontwikkelt tool voor OK-wachtlijst

Martijn Lupke

Martijn Lupke (1975) is hoofdredacteur en directeur van OK Visie. Daarnaast is hij werkzaam als anesthesiemedewerker en sedationist in het St Jansdal Ziekenhuis. In 2015 richtte hij OKBlog op, wat in 2017 fuseerde met OK Nieuws tot OK Visie. 

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst
...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reactie*

Naam*

E-mail*

Plaats reactie >