heet vanaf nu
2019
31
aug
door
Martijn Lupke
1302
1
0

Nederlandse primeur voor gynaecologen Zuyderland

Gynaecologen Martine Wassen en Nicol Smeets hadden op woensdag 28 augustus een Nederlandse primeur met een nieuwe operatietechniek: vNOTES. Voor het eerst is deze techniek toegepast bij het verwijderen van de uterus.

vNOTES staat voor Vaginal Natural Orifice Transluminal Endoscopic Surgery. De nieuwe techniek leidt tot minder postoperatieve pijn, kortere ziekenhuisopname, minder complicaties en geen littekens: voor veel vrouwen een groot esthetisch voordeel. Een ander groot pluspunt is dat de eileiders in dezelfde ingreep meegenomen kunnen worden. Het verwijderen van de eileiders verkleint mogelijk het risico bij de ontwikkeling van eierstokkanker op latere leeftijd.

Martine Wassen: ‘De eerste ingrepen werden begeleid door Jan Baekelandt, gynaecoloog in het Imeldaziekenhuis in het Belgische Bonheiden. Hij heeft deze techniek ontwikkeld en voert deze in België al een aantal jaren uit. In België is de techniek namelijk al langer gangbaar. Voor deze nieuwe ingrepen zijn ook de OK-assistenten van Zuyderland getraind, zodat we deze ingrepen als team kunnen uitvoeren. Al eerder bereikte de vakgroep Heelkunde de status van landelijk expertisecentrum met de TaTME-operatietechniek, waarbij rectumcarcinomen via NOTES geopereerd worden. Ook deze expertise is hiervoor gebruikt.’

Zuyderland wil zich de komende periode ontwikkelen tot Nederlands expertisecentrum voor vaginale NOTES (vNOTES) ingrepen. Voor deze zogenaamde vNOTES wordt gestart met uterusextirpaties, later behoren ook andere gynaecologische ingrepen zoals het verwijderen van (cysten aan) de eierstokken tot de mogelijkheden.

Lees ook: https://gbiomed.kuleuven.be/apps/pentalfa/site/assets/files/2028/vnotespentalfa2.pdf

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
1 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

nieuws
Razendsnelle diagnose hersentumor tijdens operatie
nieuws
UMCG start eerste onderzoek in Nederland naar toepassing van bacteriofagen
nieuws
Meer donorlevers goedgekeurd door nieuwe manier van testen
nieuws
Wereldprimeur: longkankeroperatie met augmented reality

Martijn Lupke

Martijn Lupke is hoofdredacteur en directeur van OK Visie. Daarnaast is hij werkzaam als anesthesiemedewerker en sedationist in het St Jansdal Ziekenhuis. In 2015 richtte hij OKBlog op, wat in 2017 fuseerde met OK Nieuws tot OK Visie. 

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst