heet vanaf nu
2019
05
jun
door
Ingrid Hummel
940
5
0

Nieuwe behandelmethode voor patiënten met buikwandpijn

Het buikwandpijnsyndroom ACNES kan in veel gevallen behandeld worden zonder operatie. Zo’n 40% van de patiënten is geholpen met een speciale stroombehandeling rond de beknelde zenuw. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Robbert Maatman in Máxima Medisch Centrum.

Bij ACNES (Anterior Cutaneous Nerve Entrapment Syndrome) ontstaat er pijn door een beknelde zenuw in de buikwand. De buikpijn varieert van een milde vorm, tot extreme en onhoudbare pijn. Het is, ook bij artsen, een nog relatief onbekende aandoening. Wat de precieze oorzaak is voor het ontstaan van het ACNES-pijnsyndroom is nog onduidelijk. Wel lijkt er een relatie te zijn met eerdere buikoperaties. De pijn ontstaat meestal zeer plotseling.

Nieuwe behandelmethode

De behandeling van ACNES is afhankelijk van de ernst van de pijn. In eerste instantie wordt gestart met herhaaldelijke injecties voor lokale verdoving. Zo’n 30% van de patiënten is hiermee geholpen, blijkt uit eerder onderzoek. Wanneer dit niet (meer) helpt, wordt vaak een operatie overwogen. “Aan deze behandelmogelijkheden kunnen we nu zogenaamde stroombehandelingen van de zenuw toevoegen. Dit wordt PRF ofwel Pulsed RadioFrequency genoemd”, aldus Maatman. Uit zijn onderzoek blijkt dat 40% van de patiënten succesvol behandeld kan worden met deze techniek en dus (voorlopig) geen operatie hoeft te ondergaan.

Samenwerking met pijnspecialist

Voor het onderzoek werkten chirurg en pijnspecialist nauw samen. Het idee van stroomtherapie bij pijn is niet nieuw: “In de pijngeneeskunde wordt al regelmatig gebruik gemaakt van stroom. Gezien het succes bij andere pijnsyndromen, zijn we het ook bij ACNES gaan onderzoeken. Er was nog geen wetenschappelijk bewijs voor het resultaat van PRF bij deze aandoening.”

Maatman is blij een behandeling aan te kunnen bieden waarmee een groot deel van de patiënten een operatie bespaard kan worden: “Geconcludeerd kan worden dat PRF een veilige en effectieve behandeloptie is, die ingezet kan worden bij de behandeling van ACNES, vóór er overgegaan wordt tot chirurgisch ingrijpen.”

Delen
5 keer gedeeld
reageer

Ook interessant

nieuws
Patiëntveiligheid onder druk bij ICT-uitval in ziekenhuizen
nieuws
Gratis webinar 'Mensen Beter Maken in de Praktijk'
nieuws
Infectiepreventie bij particuliere klinieken op orde, werkwijze bij operaties blijft aandacht vragen
nieuws
Coronavirus Research Hub

Ingrid Hummel

Met mijn neus voor nieuws, enthousiasme en ervaring als operatieassistente in zowel diverse ziekenhuizen als zelfstandige behandelcentra, houd ik jullie, als redacteur van OK Visie, graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op ok-gebied.
Daarnaast ben ik het gezicht van 'OKteleVisie, vrouw van Martijn, trotse moeder en fanatiek gezelligheidstennisster.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst
...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reactie*

Naam*

E-mail*

Plaats reactie >