heet vanaf nu
2018
15
okt
door
Martijn Lupke
2669
4
0

Nieuwe lasertechniek vaak efficiënter op de OK

Bloedverlies tegengaan, tumoren verwijderen of snijden. In de OK zijn lasers niet meer weg te denken. Maar niet iedere lasertechniek is voor iedere ingreep in te zetten. En de relatief nieuwe Thuliumlaser zou veel vaker gebruikt moeten worden; daarmee zijn soms zelfs operaties te voorkomen. Dat blijkt uit het onderzoek van Tjeerd de Boorder in het UMC Utrecht waar hij op 11 oktober op promoveerde.

Voorlopers borstkanker verwijderen
Een voordeel van de Thuliumlaser is dat de lichtstraal door hele dunne glasvezels wordt geleid, waardoor het benodigde instrument kleiner kan zijn. Zo kan deze bijvoorbeeld gebruikt worden voor een ductoscopie. Dit is een vrij nieuwe techniek in het UMC Utrecht om voorlopers van borstkanker op te sporen. Hierbij worden de melkgangen van de borst via de tepel geïnspecteerd. Voorlopers van borstkanker kunnen zo worden opgespoord en behandeld zonder operatie. “Met een ductoscopie worden die voorlopers verwijderd. Maar als zij te groot blijken te zijn om op die manier weg te halen is alsnog een operatie nodig. Met de Thuliumlaser zijn die voorlopers heel precies zo te verhitten dat ze verdwijnen zonder afgevoerd te hoeven worden. Zo is een operatie te voorkomen”, legt Tjeerd uit.

Verwijderen prostaattumor
Een andere voorbeeld waarbij deze laser meer kan worden ingezet, is bij de behandeling van een tumor in de mondbodem. “Daarvoor is het nu vaak nodig de onderkaak open te zagen. In sommige gevallen is dat met de Thuliumlaser te voorkomen.” Ook voor het verwijderen van een goedaardige prostaattumor of bijvoorbeeld een galsteen is deze laser beter in te zetten. Als het de bedoeling is dat de laserstraal wat dieper doordringt voor het gewenste effect, is een andere soort laser handiger.

Onderzoek
Tjeerd legt uit dat chirurgen vaak nog niet gewend zijn om met verschillende soorten lasers te werken, om hun laser af te stemmen op de soort ingreep. “Het was ook nog niet bekend hoe de verschillende lasers presteren in verschillende ingrepen. Door mijn onderzoek is nu duidelijk welke techniek het meest geschikt is bij een ingreep. Deze kennis is voor iedere chirurg beschikbaar.”

Bron: UMCUtrecht.nl

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
4 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

nieuws
Razendsnelle diagnose hersentumor tijdens operatie
nieuws
UMCG start eerste onderzoek in Nederland naar toepassing van bacteriofagen
nieuws
Meer donorlevers goedgekeurd door nieuwe manier van testen
nieuws
Wereldprimeur: longkankeroperatie met augmented reality

Martijn Lupke

Martijn Lupke is hoofdredacteur en directeur van OK Visie. Daarnaast is hij werkzaam als anesthesiemedewerker en sedationist in het St Jansdal Ziekenhuis. In 2015 richtte hij OKBlog op, wat in 2017 fuseerde met OK Nieuws tot OK Visie. 

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst