heet vanaf nu
2019
07
feb
door
Martijn Lupke
372
1
0

Nieuwe techniek maakt rectumverwijdering eenvoudiger

Tumoren in de endeldarm kunnen gemakkelijker en veilig worden verwijderd met een nieuwe techniek. Deze nieuwe techniek is toegepast en onderzocht door chirurg Joep Knol. ‘We hebben een app gelanceerd zodat andere chirurgen leren hoe deze techniek werkt’. Knol verdedigde zijn proefschrift op vrijdag 1 februari bij Amsterdam UMC.

Vroeger werd kanker in het rectum gezien als een dodelijke ziekte. Er was lang geen adequate behandeling mogelijk, tot in de jaren tachtig een Engelse professor een techniek introduceerde waarbij alle lymfe- en bloedvaten samen met delen van de endeldarm verwijderd worden via de buik. Deze techniek, ook wel totale mesorectale excisie genoemd, verbeterde de overlevingskansen van patiënten enorm.

Deze aanpak brengt wel een aantal risico’s met zich mee. Zo is het lastig om het gehele rectum via de buik te verwijderen. Recentelijk is er, mede door Knol, een nieuwe techniek ontwikkeld waarbij de chirurg via de anus het laatste deel van de endeldarm verwijdert, de zogenoemde transanale toegang. ‘Het is noodzakelijk dat deze techniek veilig wordt geïmplementeerd’, aldus Knol.

In zijn proefschrift beschrijft Knol de technische stappen van deze techniek en vergelijkt hij deze met de klassieke aanpak. De transanale techniek werd toegepast op 10 patiënten. Knol: ‘De resultaten laten zien dat deze operatie uitvoerbaar en veilig is. Er deden zich geen complicaties voor tijdens en na de behandeling’. Om de implementatie van deze techniek zo soepel mogelijk te laten verlopen, heeft de promovendus een app gelanceerd, de taTME app. Hiermee worden chirurgen goed voorbereid en getraind op het toepassen van de transanale aanpak van de verwijdering van endeldarmkanker. ‘De app is inmiddels door bijna 3000 chirurgen wereldwijd gedownload’, vertelt de promovendus.

Bron: VUmc.nl 

Deel dit artikel
1 keer gedeeld
reageer

Martijn Lupke

Martijn Lupke (1975) is hoofdredacteur en directeur van OK Visie. Daarnaast is hij werkzaam als anesthesiemedewerker en sedationist in het St Jansdal Ziekenhuis. In 2015 richtte hij OKBlog op, wat in 2017 fuseerde met OK Nieuws tot OK Visie. 

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst
...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reactie*

Naam*

E-mail*

Plaats reactie >