heet vanaf nu
2024
11
dec
door
Martijn Lupke
414
3
0

Ondersteuning van de aorta in plaats van vervanging met PEARS-procedure

Thorax Centrum Twente heeft onlangs zijn eerste PEARS-operatie (Personalized External Aortic Root Support) uitgevoerd. Deze geavanceerde procedure biedt een alternatief voor de traditionele vervanging van een verwijde aorta, waarbij de oorspronkelijke aorta behouden blijft en van buitenaf wordt ondersteund. Volgens cardiothoracaal chirurg Mimi ter Weeme is tijdige interventie cruciaal bij patiënten met aortadilatatie om ruptuur te voorkomen. "In plaats van de aorta te vervangen door een buisprothese, ondersteunt de PEARS-procedure de natuurlijke aortawand," legt zij uit.


Voordelen: Minder invasief en minder complicaties

De PEARS-procedure biedt significante voordelen ten opzichte van de traditionele aortachirurgie. Het behoud van de eigen aorta elimineert het risico op protheselekkage. Daarnaast is er geen noodzaak voor levenslange antistollingsmedicatie, zoals bij patiënten met een mechanische klepprothese vaak het geval is. "Het ondersteunt de anatomie op een natuurlijke manier, wat resulteert in minder complicaties en een betere levenskwaliteit op de lange termijn," aldus chirurg Tomasz Plonek MD, PhD, FEBCTS.

Operatieve uitdaging: Strikte bloeddrukregulatie

Een belangrijk onderscheid van de PEARS-procedure is dat het hart blijft functioneren tijdens de operatie, waardoor het gebruik van een hart-longmachine niet nodig is. Dit brengt echter specifieke uitdagingen met zich mee, zoals het handhaven van een lage bloeddruk tijdens het plaatsen van de Dacron-prothese.

"De samenwerking tussen anesthesiologen en neurofysiologen is essentieel," zegt anesthesioloog Nicobert Wietsma. "We verlagen de systolische druk tot ongeveer 65 mmHg, een grensgebied dat intensieve monitoring vereist om neurologische schade te voorkomen." Neurofysiologische bewaking van hersenactiviteit draagt bij aan de veiligheid van de procedure.

Voorbereiding en internationale samenwerking

De op maat gemaakte Dacron-prothese wordt vervaardigd in Engeland op basis van high-definition CT-beeldvorming. Dit vereist een specifiek protocol voor beeldvorming dat nauwgezet wordt uitgevoerd door het radiologieteam van MST. De PEARS-techniek, ontwikkeld door Tal Golesworthy, werd 20 jaar geleden voor het eerst toegepast. Inmiddels zijn wereldwijd ongeveer 1.000 operaties uitgevoerd, met uitstekende resultaten die uitgebreid zijn gedocumenteerd.

Voorafgaand aan de eerste procedure in MST volgde het team een intensief leertraject in samenwerking met Amsterdam UMC. Cardiothoracaal chirurg David R. Koolbergen, een nationale expert op dit gebied, begeleidde het team bij de uitvoering van de operatie in Twente. "We verwachten dat hij nog enkele keren zal proctoren totdat ons team volledig zelfstandig is," aldus Wietsma.

Toekomstperspectief

Thorax Centrum Twente streeft ernaar om jaarlijks 20 PEARS-operaties uit te voeren en hoopt dat patiënten zich landelijk verspreid over Amsterdam UMC en MST zullen melden. "We zijn trots op deze multidisciplinaire samenwerking," benadrukt Plonek. "Als innovatief centrum blijven we openstaan voor nieuwe technieken en gedeelde kennis, waarmee we de zorg voor patiënten continu kunnen verbeteren."

De PEARS-procedure onderstreept de kracht van multidisciplinair teamwork en innovatie in de moderne hartchirurgie.

Foto: Medisch Spectrum Twente

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
3 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

nieuws
Onderzoek naar verminderen darmoperaties
nieuws
Streven naar stillere IC en OK’s: beter voor patiënt en voor zorgverlener
nieuws
Laboratoriumtest na operatie voorspelt levensduur van donornier
nieuws
Hoe AI incontinentie kan verminderen voor prostaatkanker-patiënten

Martijn Lupke

Martijn Lupke is hoofdredacteur en directeur van OK Visie. Daarnaast is hij werkzaam als anesthesiemedewerker en sedationist in het St Jansdal Ziekenhuis. In 2015 richtte hij OKBlog op, wat in 2017 fuseerde met OK Nieuws tot OK Visie. 

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst