heet vanaf nu
2017
09
apr
door
Martijn Lupke
1214
4
1

Hypothermie beter te behandelen met onderverwarming

Recent onderzoek toont aan dat onderverwarming hypothermie beter bestrijd dan bovenverwarming. Lees hier het Japanse onderzoek.

Sinds een aantal jaren zijn, naast de veel gebruikte 'upperbody's', ook de 'underbody' dekens op de markt om patienten actief middels forced air op te warmen. Er is echter weinig onderzoek gedaan naar de effectiviteit van deze underbody dekens, aldus dr. Sumida (Sendai, Japan). 

Het onderzoek suggereert dat underbody dekens beter verwarmen dan de upper body dekens. Als reden wordt aangegeven dat het contactoppervlak tussen de patiënt en de deken bij een underbody veel groter is ten opzichte van een upperbody, wat een groot verschil maakt. Dat is natuurlijk geen opzienbarend resultaat, maar in het onderzoek wordt uitgelegd hoe deze conclusie tot stand komt.

Lees hier het volledige artikel.

Foto: Shutterstock

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
4 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

nieuws
Goede pijnstilling in plaats van operatie bij heupbreuk kwetsbare oudere
blog
Het (zieken)huis van de toekomst
blog
“Out of your comfort zone is where the magic happens.”
blog
Mijn vader

Martijn Lupke

Martijn Lupke is hoofdredacteur en directeur van OK Visie. Daarnaast is hij werkzaam als anesthesiemedewerker en sedationist in het St Jansdal Ziekenhuis. In 2015 richtte hij OKBlog op, wat in 2017 fuseerde met OK Nieuws tot OK Visie. 

bekijk al mijn blogs >
1 reactie
2017
11
apr
Johan Boeijenga

In de politiek is vaak een golfbeweging te zien: na een periode van sociaaldemocratie breekt een periode van liberalisme aan, en vice versa. Een beweging van links naar rechts en omgekeerd, zogezegd. In de wereld van patiëntenverwarming lijkt die beweging van onder naar boven en omgekeerd.
Voordat de warmeluchtverwarming zijn intrede deed in de OK, werd er vooral verwarmd met warmtematrassen. Soms waren dat electrische matrassen, vaak waren dat warmwatermatrassen. Totdat de warmeluchtblowers hun intrede deden. Het vaak gebruikte argument was, dat de delen van de patiënt die het meeste contact hadden met de (verwarmde) onderlaag, ook het slechtst doorbloed waren vanwege de druk. Daarom zou bovenwarmte beter zijn, omdat dan het druk-argument niet aan de orde was. Bovendien was bij luchtverwarming de patiënt minder afhankelijk van fysiek contact. Daarbij zou ook het warmteverlies vanwege het isolerende aspect aan de onderzijde beperkt blijven (te merken als 's nachts voor een toiletbezoek het bed even wordt verlaten: bij terugkomst is vooral de matras nog warm). De bovenzijde van de patiënt zou daarom gevoeliger zijn voor afkoeling, hetgeen nog bevorderd wordt door een lage temperatuur op de OK, royale blootstelling van de huid aan die koude lucht en het afkoelende effect van alcoholbevattende huiddesinfectantia. Kortom: bovenwarmte zou de sterkste papieren moeten hebben in deze discussie.
Nu wordt het warmtemanagement, zoals dat in veel ziekenhuizen wordt toegepast, dus betwist. Persoonlijk vind ik het een wat 'rommelig' artikel. Want welke methoden worden vergeleken? Er wordt gesproken over ' forced air'. Maar als de onderzijde van de patiënt met hete lucht verwarmd moet worden, zal toch een soort Hoovercraft-matras onder de patiënt gelegd moeten worden. Hoe kan anders de warme lucht het hele lichaamsoppervlak bereiken? Ik heb dergelijke 'Hoover'-systemen wel meegemaakt als toepassing voor het verplaatsen van patiënten, maar nadat de patiënt was verplaatst was het heel prettig om het apparaat zo snel mogelijk weer uit te zetten, want die krachtige luchtstroom maakte een navenant krachtig geluid. Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat dit voor langere tijd getolereerd wordt op de OK, nog afgezien van de enorme verstoring die dit op de laminar flow van het plenum zal geven. Maar hoe er dan wel gewerkt is, blijkt niet uit het artikel.

reageer >