heet vanaf nu
2022
02
aug
door
Ingrid Hummel
647
0
0

Onderzoek robot geassisteerde chirurgie in het VK

In Groot Brittannië wordt de komende maanden een onderzoek uitgevoerd om te bepalen hoe de prestaties van chirurgische robots zich verhouden tot de prestaties van hun menselijke collega’s. Daarbij wordt specifiek aandacht besteed aan de inzet van robotchirurgie bij het plaatsen van een kunstheup. Het onderzoek is onderdeel van de Britse RACER-Hip studie die als doel heeft om de meerwaarde van robotchirurgie aan te tonen.

De afgelopen jaren heeft robot geassisteerde chirurgie een behoorlijke groei doorgemaakt. Het aantal ziekenhuizen en OK’s die inmiddels uitgerust zijn met meer dan één robotchirurg zijn al lang niet meer op de vingers van een hand te tellen. De voordelen die voor zowel de patiënt als chirurgen genoemd worden; meer precisie bij het uitvoeren van een operatie, minder invasieve ingrepen, sneller herstel en minder heropnames.

Effect robot geassisteerde chirurgie

Ook in het Verenigd Koninkrijk groeit, net als in de rest van de wereld, het aantal robotchirurgen. Om onderbouwd te kunnen bepalen of robot geassisteerde chirurgie bij heup-operaties inderdaad beter is, wordt een studie uitgevoerd. Deze zogenoemde RACER-Hip studie wordt deels gefinancierd door het National Institute for Health and Care Research (NIHR). Samen met de vorig jaar gelanceerde RACER-Knee studie, naar robot geassisteerde chirurgie bij knie-operaties, moet de nieuwe studie meer inzicht gaan geven in de waarde van robot geassisteerde chirurgie in het VK.

Bij robot geassisteerde heupvervangende chirurgie bereidt een robotarm het bot voor worden implantaten volgens een vooraf gemaakt 3D-plan in het lichaam geplaatst. Het idee is dat het gebruik van een robot om de operatie uit te voeren preciezere, consistentere chirurgische technieken mogelijk maakt. Daarnaast moet dit ook leiden tot minder fouten en complicaties en zo ook het aantal heropnames.

Patiënten die aan het onderzoek deel gaan nemen zullen evenredig verdeeld worden over verschillende behandelingen. Een groep zal worden behandeld met behulp van robot geassisteerde chirurgie. De andere groep wordt op de traditionele manier geopereerd, met alleen een team van menselijke chirurgen.

Britse studie

De Britse studie wordt geleid door twee chirurgen; Peter Wall, van het Royal Orthopaedic Hospital Birmingham en de Warwick Clinical Trials Unit van de University of Warwick, en professor Ed Davis, van het Royal Orthopaedic Hospital Birmingham. Het onderzoeksteam benadert de komende maanden minimaal zes ziekenhuizen in het VK met de vraag aan het onderzoek deel te nemen.

“Het onderzoek zal orthopedisch chirurgen over de hele wereld helpen om de meest effectieve hulpmiddelen voor het uitvoeren van heupvervangende chirurgie beter te begrijpen en de allerbeste resultaten voor hun patiënten te garanderen”, aldus professor Davis.


Bron: ICT&health
Afbeelding: Shutterstock

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
0 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

nieuws
Toename in aantal orgaantransplantaties, patiënten ook sneller geholpen
blog
Internationale editie Handboek Endoscopische chirurgie verschenen
nieuws
Oranje OK-shirts voor kinderen in Amalia Kinderziekenhuis
nieuws
Aantal vrouwen dat veel bloed verliest tijdens bevalling gestegen

Ingrid Hummel

Met mijn neus voor nieuws, enthousiasme en ervaring als operatieassistente in zowel diverse ziekenhuizen als zelfstandige behandelcentra, houd ik jullie, als redacteur van OK Visie, graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op ok-gebied.
Daarnaast ben ik het gezicht van 'OKteleVisie, vrouw van Martijn, trotse moeder en fanatiek gezelligheidstennisster.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst