heet vanaf nu
2020
12
okt
door
Ingrid Hummel
663
6
0

Patiënt met corona heeft bij operatie veel grotere kans op overlijden

Patiënten die besmet zijn met het coronavirus en een operatie moeten ondergaan, hebben een bijna vier keer hoger risico om te overlijden dan niet-besmette patiënten. Dit blijkt uit een grootschalig landelijk onderzoek onder leiding van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), waar 24 Nederlandse zorginstellingen aan deelnamen.

,,Deze informatie is ontzettend belangrijk voor chirurgen en patiënten bij het maken van keuzes binnen de planbare zorg", zegt UMCG-chirurg en onderzoekersleider Schelto Kruijff in een persbericht. ,,Soms is een operatie noodzakelijk en is er geen keuze. Maar als er wel alternatieven zijn voor een operatie of als het mogelijk is om de operatie uit te stellen, dan is het belangrijk om die keuze te kunnen maken op basis van de exacte data en risico's."

Hoger sterftecijfer en meer complicaties

Het onderzoek is gedaan op basis van data van 503 patiënten die de afgelopen maanden in een van de deelnemende Nederlandse ziekenhuizen werden geopereerd. Informatie over de patiënt, de operatie en de uitkomsten werd verzameld.

Via preoperatief testen werd vastgesteld of een patiënt besmet was met Covid-19. Er werd bewust een grote controlegroep gemaakt met patiënten die bewezen niet-besmet waren om een goede vergelijking van het risico te kunnen maken.
In de groep patiënten met Covid-19 was het sterftecijfer 16 procent, ten opzichte van 4 procent in de niet-besmette controlegroep. Ook traden na de operaties vaker complicaties op in de groep patiënten die besmet waren met het nieuwe coronavirus.

Alleen meest urgente operaties

Het sterftecijfer van patiënten zonder Covid-19 is met 4 procent tweemaal zo hoog als het sterftecijfer voor de pandemie. ‘Dit is te verklaren door het feit dat in de periode van het onderzoek tijdens de beginfase van de coronacrisis alleen de meest urgente operaties doorgang vonden’, zegt Kruijff.

Onderzoek naar gevolgen uitstel operaties

De landelijke CovidSurg onderzoeksgroep gaat nu analyseren wat het uitstel van behandelingen en operaties tijdens de eerste golf precies voor gevolgen heeft gehad. Hiervoor is in samenwerking met de Dutch Institute for Clinical Auditing - verantwoordelijk voor de kwaliteitsregistratie van operaties in Nederland - een Covid-19 module ontwikkeld.

,,Hierdoor kunnen we een goede vergelijking maken tussen de kwaliteit van de chirurgie van dit jaar en voorgaande jaren’, weet Kruijff. ‘Dit is van belang om gedegen protocollen te kunnen maken voor de huidige pandemie, maar ook voor vergelijkbare pandemieën in de toekomst."
De eerste resultaten worden half november verwacht.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd door het wetenschappelijk tijdschrift Surgery.

bron: DvhN

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
6 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

nieuws
Harttransplantatie kind: 88 procent overleving na 10 jaar
nieuws
Onderzoek robot geassisteerde chirurgie in het VK
nieuws
Operatieassistent niet opgenomen in wet BIG
nieuws
Robotchirurgie zorgt voor 52% minder heropnames

Ingrid Hummel

Met mijn neus voor nieuws, enthousiasme en ervaring als operatieassistente in zowel diverse ziekenhuizen als zelfstandige behandelcentra, houd ik jullie, als redacteur van OK Visie, graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op ok-gebied.
Daarnaast ben ik het gezicht van 'OKteleVisie, vrouw van Martijn, trotse moeder en fanatiek gezelligheidstennisster.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst