heet vanaf nu
2022
15
aug
door
Ingrid Hummel
1989
1
0

Mate van pijn, angst of depressie voorafgaand aan een totale knieprothese en de kans op revisie voor een minder verklaarbare reden

Na een totale knieprothese (TKP) is 1 op de 5 patiënten ontevreden over de resultaten van de operatie. Bij een deel van deze patiënten zal een revisie-ingreep overwogen worden. Het is van belang om risicofactoren voor een revisie voor duidelijk verklaarbare of minder verklaarbare redenen te herkennen. Over de invloed van mate van pijn en symptomen van angst of depressie op het risico op een revisie-ingreep voor een minder verklaarbare reden is nog weinig bekend.

Over de indeling van redenen voor revisie in duidelijk en minder verklaarbare redenen voor revisie na een totale knie prothese hebben 59 orthopedische chirurgen overeenstemming bereikt (Delphi-methode). Infectie, patella dislocatie, slijtage van insert, periprothetische fractuur en loslating van femur-, tibia- of patellacomponent werden gezien als duidelijk verklaarbare redenen voor revisie. Patellaire pijn, malalignment, instabiliteit, progressie van artrose en artrofibrose werden gezien als minder verklaarbare redenen voor revisie.

Alle 144.682 patiënten die een primaire TKP ondergingen in de periode 2014-2019 werden bekeken. Daarvan had 39% (n=56.233) voor de operatie de EQ5D-3L – een patiëntgerapporteerde vragenlijst naar diens ervaren kwaliteit van leven, waaronder symptomen van angst of depressie en symptomen van pijn – ingevuld. Pijn gemeten op de numeric rating scale werd ook bekeken.Do symptoms of anxiety and/or depression and pain intensity before primary total knee arthroplasty influence reason for revision? Results of an observational study from the Dutch arthroplasty register in 56,233 patients. JC Sorel, JHF Oosterhoff, BFP Broekman, RL Jaarsma, JN Doornberg, FFA IJpma, PC. Jutte, A Spekenbrink-Spooren, MGJ Gademan, RW Poolman. General Hospital Psychiatry, Sept-Oct 2022.

Bron: LROI

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
1 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

blog
Een toekomst-bestendige kliniek voor orthopedische zorg en meer bij Bergman Clinics
nieuws
Toename in aantal orgaantransplantaties, patiënten ook sneller geholpen
blog
Internationale editie Handboek Endoscopische chirurgie verschenen
nieuws
Oranje OK-shirts voor kinderen in Amalia Kinderziekenhuis

Ingrid Hummel

Met mijn neus voor nieuws, enthousiasme en ervaring als operatieassistente in zowel diverse ziekenhuizen als zelfstandige behandelcentra, houd ik jullie, als redacteur van OK Visie, graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op ok-gebied.
Daarnaast ben ik het gezicht van 'OKteleVisie, vrouw van Martijn, trotse moeder en fanatiek gezelligheidstennisster.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst