heet vanaf nu
2022
31
mrt
door
Ingrid Hummel
1938
6
0

PTED is minstens net zo goed als de standaard-operatie bij een rughernia

De gouden standaard voor een lumbale hernia nucleus pulposi is de open microdiscectomie techniek, waarbij de chirurg rechtstreeks zicht heeft op de hernia. Een andere techniek is de Percutane Transforaminale Endoscopische Discectomie , oftewel PTED-techniek. Bij de PTED-techniek wordt er onder lokale verdoving de hernia benaderd. Dit gebeurt endoscopisch via de zijkant van de rug door een opening van ongeveer 8 mm, waarna de chirurg via het foramen de hernia benadert. Gedurende de hele ingreep is de patiënt aanspreekbaar en in staat direct feedback te geven aan de chirurg over het benaderen en mogelijk raken van een zenuw. Normaal gesproken mogen patiënten een aantal uur na de operatie naar huis.

Uit onderzoek is naar voren gekomen dat de PTED-operatie minstens net zo goed is als de standaardoperatie.
De onderzoekers hebben daarnaast laten zien dat er per PTED-operatie, die evenveel kost als de klassieke operatie, bijna 2.800 euro aan maatschappelijke kosten worden bespaard. De patiënten die met PTED zijn geopereerd, herstellen sneller, krijgen minder pijnstillers en fysiotherapie en kunnen ook weer sneller aan het werk.

Het onderzoek is gepubliceerd in de tijdschriften British Medical Journal en de British Journal of Sports Medicine.

De onderzoekers van Erasmus MC voerden in samenwerking met het LUMC, Rijnstate en de Vrije Universiteit Amsterdam de PTED-studie uit tussen februari 2016 en april 2019 onder 613 mensen met een rughernia.

De PTED wordt door een beperkt aantal chirurgen in Nederland uitgevoerd waaronder neurochirurg dr. Sanjay Harhangi van het Erasmus MC, die het onderzoek leidde. Harhangi: ‘De PTED is lastiger aan te leren en werd daarom niet door de meeste chirurgen als standaardbehandeling uitgevoerd. In het onderzoek keken we daarom ook naar de leercurve van chirurgen.’

PTED is inmiddels opgenomen in het basispakket voor volwassenen met aanhoudende beenklachten door een lagerughernia. De vergoeding geldt voorlopig alleen als de operatie wordt gedaan door chirurgen die succesvol hebben deelgenomen aan het traject van voorwaardelijke toelating. Deze chirurgen werken bij Rijnstate Ziekenhuis (Arnhem), Alrijne Ziekenhuis (Leiderdorp), Park Medisch Centrum (Rotterdam) en ETZ TweeSteden(Tilburg). 
Ook de chirurgen van de Iprenburg Herniakliniek, welke al sinds 2006 de PTED aanbiedt, zijn sinds 2020 toegelaten tot deze groep chirurgen die de PTED mogen aanbieden vanuit de basisverzekering.

Foto: Dr. Harhangi tijdens een PTED-operatie in het Park MC.

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
6 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

nieuws
Toename in aantal orgaantransplantaties, patiënten ook sneller geholpen
blog
Internationale editie Handboek Endoscopische chirurgie verschenen
nieuws
Oranje OK-shirts voor kinderen in Amalia Kinderziekenhuis
nieuws
Aantal vrouwen dat veel bloed verliest tijdens bevalling gestegen

Ingrid Hummel

Met mijn neus voor nieuws, enthousiasme en ervaring als operatieassistente in zowel diverse ziekenhuizen als zelfstandige behandelcentra, houd ik jullie, als redacteur van OK Visie, graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op ok-gebied.
Daarnaast ben ik het gezicht van 'OKteleVisie, vrouw van Martijn, trotse moeder en fanatiek gezelligheidstennisster.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst