heet vanaf nu
2022
31
mei
door
Ingrid Hummel
790
0
0

Robotchirurgie zorgt voor 52% minder heropnames

Onderzoek aan de University of Sheffield en University College London laat zien dat operaties met robots zorgen voor 52 procent minder heropnames. Verrassende bijvangst was dat opereren met robots het risico op bloedstolsels aanzienlijk verlaagde. Tevens konden patiënten die met de robot waren geopereerd eerder naar huis. Er waren minder complicaties na de operatie en patiënten waren ook sneller mobieler.

Robotchirurgie wordt steeds breder ingezet. Het is in ziekenhuizen wel bekend dat robotoperaties meestal met minder bloedverlies gepaard gaan en patiënten gemiddeld sneller herstellen. De bevindingen van het onderzoek van de Universiteit van Sheffield bevestigen dit beeld én tonen aan dat het aantal heropnames met deze technologie aanzienlijk daalt.

Daarmee lijkt robotchirurgie steeds meer dé chirurgie van de toekomst te zijn. De bevindingen werden gedaan bij operaties van niet-gemetastaseerde blaaskanker 338 patiënten waarvan de helft met een robot en de andere helft zonder robot werd geopereerd. De studie is gepubliceerd in JAMA en uitgevoerd door de University of Sheffield en University College London.

Opvallende daling heropnames

Het onderzoek van de University of Sheffield en University College toont nu bij blaaskankeroperaties óók ondubbelzinnig aan dat met robotchirurgie het aantal heropnames aanzienlijk teruggebracht kan worden. Concreet waren er na een operatie met robotassistentie binnen negentig dagen na de operatie 21% heropnames, terwijl dit bij operaties zonder robot uitkwam op 32%. In totaal betekent dit dus een vermindering van het aantal heropnames van 51%. Tel hierbij op dat de ‘robotpatiëntengroep’ gemiddeld acht dagen na de operatie in het ziekenhuis bleef terwijl de andere groep gemiddeld tien dagen moest verblijven en het is meteen duidelijk dat de druk op ziekenhuisbedden dankzij de inzet van robots aanzienlijk afneemt.

De onderzoekers stellen dat de bevindingen het tot nu toe het sterkste bewijs leveren van de voordelen van robotchirurgie voor patiënten. Ze dringen er daarom bij het NICE op aan om deze vorm beschikbaar te maken als een klinische optie in het VK voor alle grote buikoperatie. Tot nu toe blijft NICE open chirurgie aanbevelen als gouden standaard voor zeer complexe operaties en de onderzoekers hopen dat dit verandert.

Robotchirurgie versus open chirurgie

Co-hoofdonderzoeker, professor John Kelly, hoogleraar oncologie aan de UCL’s Division of Surgery & Interventional Science en consultant-chirurg aan de University College London Hospitals Trust: “Ondanks dat robot-geassisteerde chirurgie op grotere schaal beschikbaar komt, is er nog geen significante klinische evaluatie wat betreft het herstel van de patiënt.”

“In deze studie wilden we vaststellen of robotchirurgie, in vergelijking met open chirurgie, de tijd in het ziekenhuis verkortte, heropnames verminderde en leidde tot een betere conditie en kwaliteit van leven. Dit werd op alle punten aangetoond. Een onverwachte bevinding was de opvallende vermindering van bloedstolsels bij patiënten die robotchirurgie ondergingen. Dit duidt op een veilige operatie waarbij patiënten profiteren van aanzienlijk minder complicaties, vroege mobilisatie en een snellere terugkeer naar het normale leven.”

Bron: icthealth.nl

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
0 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

nieuws
Tweezijdige staaroperatie kan miljoenen aan zorgkosten besparen
blog
Grote namen op de operatiekamer
nieuws
Minder heroperaties door nieuwe aanpak cholesteatoom
nieuws
Resultaten inzet robotchirurgie bij behandeling blaaskanker boven verwachting goed

Ingrid Hummel

Met mijn neus voor nieuws, enthousiasme en ervaring als operatieassistente in zowel diverse ziekenhuizen als zelfstandige behandelcentra, houd ik jullie, als redacteur van OK Visie, graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op ok-gebied.
Daarnaast ben ik het gezicht van 'OKteleVisie, vrouw van Martijn, trotse moeder en fanatiek gezelligheidstennisster.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst