heet vanaf nu
2019
25
aug
door
Martijn Lupke
1119
5
0

Rugprotector helpt geopereerde scoliosepatiëntjes

Een uit de hippische sport afkomstige rugprotector blijkt een goed alternatief te zijn voor een gipscorset voor jonge scoliose-patiënten die geopereerd zijn. Samenwerking tussen Sir Lancelot Horse Sports BV en de afdeling Orthopedie van het Maastricht UMC+ heeft ertoe geleid dat er nu een speciale brace voor deze specifieke groep patiëntjes is, die (postoperatief) voldoende steun en comfort geeft.

Scoliose is een zijwaartse verkromming van de wervelkolom. In de meeste gevallen (80 procent) is de oorzaak hiervan onbekend. Dit heet idiopathische scoliose. De behandeling van idiopathische scoliose is afhankelijk van de leeftijd waarop deze ontstaat en van de soort en de ernst van de scoliose. Veelal kan een operatie voorkomen worden door gebruik van braces die zo geconstrueerd zijn dat ze de verkromming opheffen. Soms lukt dat echter niet en is een operatie nodig. In het Maastricht UMC+ worden jaarlijks zo’n dertig scoliosepatiëntjes geopereerd.

Gipscorset
Tot voor kort moesten de kinderen ná een scoliose-operatie gedurende twee tot drie maanden een gipscorset dragen. De braces die worden gebruikt om een operatie te voorkómen, zijn post-operatief echter niet bruikbaar omdat ze geconstrueerd zijn om een verkromming te verhelpen, en die verkromming is er na de operatie niet meer. Het aanbrengen van een gipscorset na een dergelijke operatie was voor de patiëntjes vaak belastend en het dragen ervan werd als vervelend ervaren. Orthopedisch chirurg in opleiding Joep Kitzen: “Die kinderen hadden net een zware operatie achter de rug, en we wilden ze eigenlijk niet nog meer ‘pesten’ met een gipscorset. De postoperatieve rugprotector is een prima alternatief gebleken.” Een bijkomend voordeel van deze rugprotector is dat die ook veilig gebruikt kan worden bij het hervatten van (voor de geopereerde rug potentieel gevaarlijke) activiteiten als paardrijden en skieën.

Vergoede zorg
De aanschaf van de rugprotector valt binnen de vergoeding voor de operatieve behandeling van idiopatische scoliose en levert voor de patiënt derhalve geen extra kosten op. Inmiddels zijn er zo’n zestig kinderen met de rugprotector behandeld, tot grote tevredenheid van zowel de patiëntjes als de operateurs. 

Bron: mumc.nl

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
5 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

nieuws
Razendsnelle diagnose hersentumor tijdens operatie
nieuws
UMCG start eerste onderzoek in Nederland naar toepassing van bacteriofagen
nieuws
Meer donorlevers goedgekeurd door nieuwe manier van testen
nieuws
Wereldprimeur: longkankeroperatie met augmented reality

Martijn Lupke

Martijn Lupke is hoofdredacteur en directeur van OK Visie. Daarnaast is hij werkzaam als anesthesiemedewerker en sedationist in het St Jansdal Ziekenhuis. In 2015 richtte hij OKBlog op, wat in 2017 fuseerde met OK Nieuws tot OK Visie. 

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst