heet vanaf nu
2018
13
sep
door
Ingrid Hummel
3041
7
0

Umc Utrecht introduceert schildklierchirurgie zonder blijvend litteken

In het UMC Utrecht is voor het eerst in Nederland een schildklieroperatie zonder blijvend litteken verricht. De eerste twee patiënten zijn met behulp van de zogenoemde TOETVA (transorale endoscopische thyreoidectomie vestibulaire approach) aan hun schildklier geopereerd. Deze techniek maakt het mogelijk om een zichtbaar en potentieel ontsierend litteken te voorkomen.

Jaarlijks worden meer dan 3.000 patiënten aan hun schildklier geopereerd. Die schildklieroperaties worden normaal gesproken voornamelijk via de hals of via de oksel gedaan. De TOETVA is een kijkoperatie en vindt via de mond plaats. Voor de onderste tandenrij worden drie scopische instrumenten geplaatst. De chirurg verwijdert het weg te halen weefsel vervolgens over de kin.

Voordelen
Het voordeel van deze behandeling is dat de TOETVA via de mond gaat en daarmee een veel korter traject vereist dan bijvoorbeeld via de oksel. Dat zorgt ervoor dat deze ingreep veel minder belastend is voor de patiënt. Ook ontbreekt de noodzaak van een operatierobot, die bij schildklieroperaties via de oksel wel vereist zijn. Bovendien maakt de TOETVA het mogelijk om een schildklieroperatie uit te voeren zonder dat er een zichtbaar litteken achterblijft. Bij hals- en okseloperaties is dat wel het geval.

Wie komt in aanmerking
De TOETVA-procedure is vooral bedoeld om een litteken in de hals of oksel te voorkomen. Niet iedere patiënt is echter geschikt voor de TOETVA. Alleen patiënten met een knobbel in de schildklier van maximaal drie centimeter grootte komen in aanmerking. Patiënten met een grotere knobbel worden alsnog via de oksel geopereerd.

Schildklieroperaties

De TOETVA-methode is een relatief nieuwe techniek en vindt zijn oorsprong in Thailand. De techniek laat geen verschil zien met andere methoden in complicaties. Bovendien blijkt uit ervaring en literatuur dat de procedure veilig is. Inmiddels wint de TOETVA wereldwijd aan populariteit. De professoren Borel Rinkes en Vriens van het UMC Utrecht zijn een van de eersten in West-Europa die de techniek nu toepassen. De verwachting is dat vele Nederlandse centra dat ook zullen doen.

Bron: UMC Utrecht

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
7 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

blog
Beter voorbereid op (spoed)operaties; Hoe slimme technologie zorgt voor meer duidelijkheid en rust
blog
De nieuwe focuskliniek van Bergman Clinics
nieuws
Gaat technologie de anesthesie-verpleegkundige vervangen?
nieuws
Onderzoek naar verminderen darmoperaties

Ingrid Hummel

Met mijn neus voor nieuws, enthousiasme en ervaring als operatieassistente in zowel diverse ziekenhuizen als zelfstandige behandelcentra, houd ik jullie, als redacteur van OK Visie, graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op ok-gebied.
Daarnaast ben ik het gezicht van 'OKteleVisie, vrouw van Martijn, trotse moeder en fanatiek gezelligheidstennisster.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst