heet vanaf nu
2020
01
jul
door
Martijn Lupke
687
5
0

Slimme bril helpt bij hart- en vaatoperaties

Noordwest Ziekenhuisgroep, locatie Alkmaar heeft afgelopen vrijdag als eerste ziekenhuis gebruikgemaakt van een ‘chirurgische slimme bril’. Hiermee kunnen experts van buiten het ziekenhuis bij een operatie worden betrokken voor advies en ondersteuning. De vaatchirurg die de slimme bril droeg, kon tijdens de behandeling van een patiënt met een aneurysma in de buikaorta via internet gebruikmaken van de ondersteuning van een productexpert, zonder dat deze op de OK aanwezig was. De slimme bril is een uitkomst in coronatijd.

Innovatie
De bril is uitgerust met een microfoon en twee camera's, waaronder een met een optische zoomlens. De expert op afstand kan deze camera bedienen en desgewenst in close up de voortgang van de operatie volgen. De arts kan de bril bedienen met spraakcommando's. Het is wereldwijd voor het eerst dat deze innovatie wordt toegepast. Noordwest werkt ervoor samen met Medtronic, één van ’s werelds grootste bedrijven op het gebied van medische technologie. Tijdens de ingreep kon een technisch expert van Medtronic de arts ondersteunen tijdens het plaatsen van een vaatprothese via de liezen.

Optimale en veilige zorg
Het was voor vaatchirurg dr. Robin Hulsebos een nieuwe en positieve ervaring. “De bril maakt het mogelijk om op elk gewenst moment een expert te raadplegen die zich waar dan ook bevindt. Dat biedt een heel belangrijke extra mogelijkheid om patiënten de meest optimale en meest veilige zorg te bieden. Met name in coronatijd is het van belang dat zo min mogelijk mensen aanwezig zijn in de OK. Dankzij de bril kunnen we nu een beroep blijven doen op externe experts. Ook kunnen wij externe partijen adviseren. Dat komt het resultaat voor de patiënt ten goede, en daar gaat het om.“

Expertise delen
Op deze manier is het mogelijk om chirurgen op afstand te ondersteunen in de huidige coronasituatie. Ook kunnen medisch professionals deze oplossingen in de toekomst inzetten om kennis en expertise op een snelle en toegankelijke manier met elkaar te delen.

Bron en foto: nwz.nl

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
5 keer gedeeld
reageer

Ook interessant

nieuws
3D-implantaat voorkomt amputatie van onderbeen
blog
Nieuwe stap richting een groene OK
blog
Nieuwe mogelijkheden in de interventionele pulmonologie
nieuws
Extra zuurstof zorgt voor minder afstoting donornier

Martijn Lupke

Martijn Lupke (1975) is hoofdredacteur en directeur van OK Visie. Daarnaast is hij werkzaam als anesthesiemedewerker en sedationist in het St Jansdal Ziekenhuis. In 2015 richtte hij OKBlog op, wat in 2017 fuseerde met OK Nieuws tot OK Visie. 

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst
...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reactie*

Naam*

E-mail*

Plaats reactie >