heet vanaf nu
2022
05
sep
door
Ingrid Hummel
388
1
0

Stoel uit operatie-afval bespaart 35% CO2

Meubelfabrikant Vepa en klimaatneutrale materiaaltechnologie provider Bywyd hebben een stoel gemaakt van operatieafval gelanceerd: De Blue Finn. De zitting en de kuip zijn gemaakt van Bluewrap, het inpakmateriaal van instrumentariumnetten. De stoel levert een CO2– besparing van ongeveer 35% op ten opzichte van nieuwe kunststof.

Duizenden kilo’s bluewrap weggegooid

Janwillem de Kam, directeur van Vepa: “In Nederlandse ziekenhuizen wordt ieder jaar duizenden kilo’s aan Bluewrap gebruikt en weggegooid. Zonde! Dat vinden wij. Dat vinden de ziekenhuizen. Dat vinden onze ketenpartners. Hoe mooi is het dat we deze reststroom nu met zes ketenpartners upcyclen naar een stoel die weer in het ziekenhuis – maar ook daarbuiten – gebruikt kan worden. Zo maken we weer een cirkel rond!” Bluewrap is erg geschikt om te hergebruiken, maar heeft voor meubilair te laagwaardige eigenschappen. Jan Willem Slijkoord, directeur Bywyd:“Op basis van Bywyd’s materiaaltechnologie hebben we Bluewrap kunnen upcyclen tot een geschikt en hoogwaardig materiaal dat de perfecte grondstof is voor bijvoorbeeld stoelen.LUMC en Meander betrokken

Ziekenhuizen LUMC en Meander zijn – net als de Groene OK en afvalverwerker PreZero – vanaf het begin betrokken bij het proces. Anne van der Eijk, Manager in het LUMC: “Onze collega’s op het OK-centrum en de Centrale Sterilisatie Afdeling waren direct erg gemotiveerd om mee te werken aan dit mooie initiatief. Dankzij hun inzet is de zorg in het LUMC weer een stapje duurzamer geworden. We hopen dat andere ziekenhuizen ons initiatief zullen navolgen.” Arthur Haag, sectormanager Cure, Care & Education bij PreZero: “Ook bij PreZero zorgen we voor steeds meer hergebruik van afval. Dit is een prachtig voorbeeld van samen tot oplossingen komen en cirkels sluiten. Wij geloven echt in die samenwerking. Zo kunnen we stap voor stap iets veranderen.”

Recyclebaar

Janwillem de Kam: ‘De onderdelen van de Blue Finn zijn zo ontworpen dat we ze na gebruik eenvoudig van elkaar kunnen scheiden en hergebruiken. De zittingen en kuipjes kunnen we shredderen zodat we er daarna weer nieuwe onderdelen van kunnen maken’. Stoel Blue Finn is al te bestellen en wordt vanaf het vierde kwartaal geleverd.

Bron: Vepa.nl

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
1 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

nieuws
Hyperspectrale camera zet eierstokkanker op de foto
nieuws
Tumorcellen opsporen en behandelen tijdens operatie prostaatkanker
nieuws
Drone vervoert voor het eerst menselijk weefsel
nieuws
Hyperspectrale camera zet eierstokkanker op de foto

Ingrid Hummel

Met mijn neus voor nieuws, enthousiasme en ervaring als operatieassistente in zowel diverse ziekenhuizen als zelfstandige behandelcentra, houd ik jullie, als redacteur van OK Visie, graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op ok-gebied.
Daarnaast ben ik het gezicht van 'OKteleVisie, vrouw van Martijn, trotse moeder en fanatiek gezelligheidstennisster.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst