heet vanaf nu
2022
30
mei
door
Ingrid Hummel
665
0
0

Succesvolle lever-transplantatie bij darmkanker met uitzaaiingen in lever

Het is een primeur in Nederland: een patiënt met darmkanker met uitzaaiingen naar de lever heeft in het UMCG succesvol een donorlever ontvangen. Tot op heden kwamen darmkankerpatiënten met uitzaaiingen in de lever niet in aanmerking voor een levertransplantatie. Bij een deel van de patiënten kunnen de uitzaaiingen uit de lever verwijderd worden, maar dit is niet altijd mogelijk vanwege de plek van de uitzaaiingen of omdat er dan te weinig gezond leverweefsel over blijft. Voor deze groep patiënten, die daarnaast aan een aantal strikte criteria moeten voldoen, biedt een levertransplantatie hoop.

In sommige Europese landen is het - soms decennia geleden - wel geprobeerd om patiënten met uitzaaiingen in de lever te transplanteren, maar vaak met slechte uitkomsten. Onderzoekers uit Noorwegen hebben een paar jaar geleden aangetoond dat als je de juiste patiënten selecteert, het wél succesvol kan.

Onder leiding van de Groningse leverchirurg Marieke de Boer ging een werkgroep met die gegevens aan de slag en maakte een landelijk protocol waarmee een selecte groep patiënten toch in aanmerking kan komen voor een levertransplantatie. En zo konden leverchirurgen Suomi Fouraschen en Robert Porte twee weken geleden de eerste patiënt hiervoor transplanteren. Na een voorspoedig herstel kon deze patiënt na anderhalve week het ziekenhuis alweer verlaten.

Het levertransplantatieteam is onderdeel van het UMCG Transplantatiecentrum. Het is zeker niet voor het eerst dat ze baanbrekend werk verrichten: zo werd in Groningen de perfusietechniek ontwikkeld waarbij levers - en ook andere donororganen - buiten het lichaam (dus na uitname en vóór transplantatie), op kwaliteit getest kunnen worden, en soms zelfs verbeterd.

Het UMCG is het enige ziekenhuis in Nederland dat levertransplantaties uitvoert bij kinderen. Omdat er een tekort was aan geschikte donorlevers van overleden donoren is het UMCG in 2004 gestart met het levende donorprogramma. Afgelopen jaar werd de honderdste levende donor levertransplantatie bij een kind uitgevoerd en tevens bleek uit onderzoek dat de resultaten van de verschillende levertransplantatieprogramma’s buitengewoon goed zijn.

Het is de verwachting dat in heel Nederland jaarlijks zo’n 20 patiënten met uitgezaaide darmkanker in aanmerking komen voor levertransplantatie.

Bron: UMCG
Foto: Shutterstock

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
0 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

nieuws
Toename in aantal orgaantransplantaties, patiënten ook sneller geholpen
blog
Internationale editie Handboek Endoscopische chirurgie verschenen
nieuws
Oranje OK-shirts voor kinderen in Amalia Kinderziekenhuis
nieuws
Aantal vrouwen dat veel bloed verliest tijdens bevalling gestegen

Ingrid Hummel

Met mijn neus voor nieuws, enthousiasme en ervaring als operatieassistente in zowel diverse ziekenhuizen als zelfstandige behandelcentra, houd ik jullie, als redacteur van OK Visie, graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op ok-gebied.
Daarnaast ben ik het gezicht van 'OKteleVisie, vrouw van Martijn, trotse moeder en fanatiek gezelligheidstennisster.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst