heet vanaf nu
2024
07
feb
door
Ingrid Hummel
1616
0
0

Toename in aantal orgaantransplantaties, patiënten ook sneller geholpen

Het aantal orgaantransplantaties blijft stijgen en patiënten hoeven minder lang op een orgaanoperatie te wachten. Afgelopen jaar werden ruim 1.400 patiënten geholpen met een orgaantransplantatie, iets meer dan in 2022. Dit blijkt uit cijfers van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS).

Na een dip tijdens de coronajaren is het aantal orgaantransplantaties de afgelopen twee jaar gestegen tot een niveau dat hoger ligt dan dat van voor corona. De stijging in het afgelopen jaar komt door het aantal nier- en harttransplantaties. Het aantal long- en levertransplantaties is vorig jaar licht gedaald, maar ligt nog steeds boven het niveau van voor corona.

Sinds de invoering van de wet Actieve Donorregistratie in juli 2020 is het aantal mensen dat toestemming geeft voor orgaandonatie na overlijden gestegen. In dit systeem krijgt iedere Nederlander die ouder is dan 18 jaar de vraag zich te registreren in het Donorregister en wordt bij gebrek aan reactie ‘Geen bezwaar’ geregistreerd. Het is volgens de NTS echter nog te vroeg om te concluderen dat dit de oorzaak is van de stijging in het aantal orgaantransplantaties.

Patiënten hoefden ook minder lang op een orgaan te wachten. Desondanks stonden er vorig jaar meer patiënten op de wachtlijst. Dit komt doordat de criteria voor een niertransplantatie zijn verruimd, waardoor er meer nierpatiënten worden aangemeld. De wachttijden voor nieren en hart zijn over het algemeen veel langer dan voor een long of lever.

Opvallend is dat eenvijfde van de levende donoren in de afgelopen tien jaar niet verwant is aan de patiënt: deels gaat het dan om donaties uit altruïsme, maar meestal betreft dit het uitruilen van donaties. In dat laatste geval wordt de nier van de directe donor, die niet matcht met de ontvanger, uitgewisseld met de nier van een ander donorkoppel.


Bron: Volkskrant

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
0 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

blog
Een toekomst-bestendige kliniek voor orthopedische zorg en meer bij Bergman Clinics
blog
Internationale editie Handboek Endoscopische chirurgie verschenen
nieuws
Oranje OK-shirts voor kinderen in Amalia Kinderziekenhuis
nieuws
Aantal vrouwen dat veel bloed verliest tijdens bevalling gestegen

Ingrid Hummel

Met mijn neus voor nieuws, enthousiasme en ervaring als operatieassistente in zowel diverse ziekenhuizen als zelfstandige behandelcentra, houd ik jullie, als redacteur van OK Visie, graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op ok-gebied.
Daarnaast ben ik het gezicht van 'OKteleVisie, vrouw van Martijn, trotse moeder en fanatiek gezelligheidstennisster.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst