heet vanaf nu
2017
18
okt
door
Ingrid Hummel
1708
2
0

Training van zorgmedewerkers door avatars in virtual reality

Virtual Humans in the Brabant Economy (VIBE) is een project om avatars te ontwikkelen in virtual reality die in presentatie en interactie (taal, gelaatsuitdrukkingen en gebaren) sprekend lijken op de niet-virtuele medemens. VIBE avatars zullen in eerste instantie worden ontwikkeld voor het trainen van medewerkers in de zorg, zoals de verloskunde, chirurgie en dan met name de operatiekamer en oncologie.

Dit zijn hoog-risico-domeinen waarin veel medewerkers (chirurgen, specialisten, verpleegkundigen) actief zijn. De interactie tussen hen en de verschillende situaties die kunnen voorkomen kan met virtual reality simulaties getraind worden. Ziekenhuizen die participeren in het project zijn Amphia in Breda, het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven en het Spaarne Gasthuis in Haarlem.

De leider van het project is prof. dr. Max Louwerse, hij is hoogleraar Cognitive Psychologie en Artificiële Intelligentie aan Tilburg University. “VIBE is uniek omdat we er in geslaagd zijn technologiebedrijven, wetenschap en ziekenhuizen te laten samenwerken. Ook de gemeente Tilburg en ERAC zijn nadrukkelijk betrokken geweest in dat proces.”

“We stelden ons de vraag: kunnen we innovatieve, virtual reality oplossingen succesvol toepassen in de trainingen van medewerkers in de gezondheidszorg? Alle betrokken partijen waren enthousiast om het antwoord op die vraag te vinden. De technologische ontwikkelingen op dit gebied gaan ontzettend snel, waardoor ook de urgentie om het project gezamenlijk op te zetten duidelijk was.

Binnen VIBE komen vraagstukken over Robotics, Virtual Reality, taaltechnologie, interactie tussen avatar en gebruiker, maar ook Serious Gaming samen. De link die veel gemist wordt in de huidige trainingsprogramma’s is juist de interactie tussen gebruikers en de avatar. Mensen moeten vragen kunnen stellen, maar tevens antwoorden krijgen. Het algoritme is lerend, zowel op het gebied van spraak als mimiek. Door de unieke samenwerking is niet alleen de wetenschap, voor het ontwikkelen van het algoritme, de bouwers van het systeem, maar ook het werkveld betrokken bij de ontwikkeling.”

Bevorderen van kennisdeling
“Er zijn vele vragen rondom het gebruik van avatars bij trainingen, met name op het gebied van interactie. Vast staat dat avatars een belangrijke optie vormen voor de toekomst. In de virtuele wereld ontwikkelen de mogelijkheden zich snel. Het is een wereld die, wil je haar ten volle kunnen benutten, echter ook bevolkt moet worden. Als je kijkt naar informatiebronnen in de medische wereld dan staan mensen centraal, maar er is ook ruimte voor virtuele mensen, zeker als het gaat om trainingen. Met behulp van een avatar kunnen we het succes van de trainingen beter meten en de gebruiker beter toetsen op kennis.

Uiteindelijk wordt het kennisniveau bij de medewerkers geoptimaliseerd. Onze ambitie is het vraagstuk van de trainingen zodanig op te lossen dat er meer trainingen gegeven kunnen worden, die kennisdeling bevordert. VR is daarin een belangrijke sleutel, omdat het de beschikbaarheid oplost.” De toepassing van de VR-bril en de avatar is uiteraard in meerdere domeinen toepasbaar, denk bijvoorbeeld aan de lucht- en ruimtevaart of aan industrie en onderhoud. Het standaard algoritme dat wordt ontwikkeld moet gebruikt gaan worden in verschillende domeinen, waardoor de ontwikkeling leidt tot een grotere impact. Validatie vindt echter in eerste instantie plaats binnen de zorg.

bron: www.erac.nl


Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
2 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

nieuws
Razendsnelle diagnose hersentumor tijdens operatie
nieuws
UMCG start eerste onderzoek in Nederland naar toepassing van bacteriofagen
nieuws
Meer donorlevers goedgekeurd door nieuwe manier van testen
nieuws
Wereldprimeur: longkankeroperatie met augmented reality

Ingrid Hummel

Met mijn neus voor nieuws, enthousiasme en ervaring als operatieassistente in zowel diverse ziekenhuizen als zelfstandige behandelcentra, houd ik jullie, als redacteur van OK Visie, graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op ok-gebied.
Daarnaast ben ik het gezicht van 'OKteleVisie, vrouw van Martijn, trotse moeder en fanatiek gezelligheidstennisster.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst